Novosti
TROŠKOVI LIJEČENJA COVID-19

Za koronabolovanja do sada isplaćeno 24,5 milijuna kuna
Objavljeno 17. kolovoza, 2020.
Nesumnjivo je da će se troškovi još povećati ako epidemija bude dulje trajala

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje do sada je za trošak bolovanja zbog izolacije zbog koronavirusa, koje se posebno šifrira (prema šifri D0), isplatio oko 24,5 milijuna kuna, službeni je podatak koji je našem listu ustupila ova javna ustanova.

Naime, od početka epidemije liječniku se s mogućim otvaranjem bolovanja na teret HZZO-a zbog samoizolacije javila 21.471 osoba, no neki su u dogovoru s poslodavcem koristili godišnji odmor, ili ako su bili u mogućnosti radili su od kuće, pa u HZZO-u napominju da nisu svi koristili mogućnost naknade na teret HZZO-a. Prema Zakonu o obveznom zdravstvenom osiguranju Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje pokriva u cijelosti troškove zdravstvenih usluga odnosno zdravstvene zaštite u vezi sa zaraznim bolestima za koje je zakonom određeno provođenje mjera za sprječavanje njihova širenja, odnosno za sve osobe kojima je samoizolaciju kod kuće, ili u karanteni u bolnici odredio nadležni epidemiolog ili granični sanitarni inspektor. Takve mjere određuju se kliconošama ili osobama koje su bile u kontaktu sa zaraženim osobama.

U tom slučaju, na temelju medicinskih indikacija, izabrani liječnik primarne zdravstvene zaštite utvrđuje privremenu nesposobnost, odnosno spriječenost za rad. Za osobe kojima se utvrdi privremena nesposobnost za rad zbog samoizolacije ili karantene otvara se bolovanje na račun države od prvog dana (za razliku od “klasičnog” bolovanja), a naknada koju osoba dobiti za vrijeme provedeno u samoizolaciji ili karanteni ne može biti veća od 4257,28 kuna mjesečno. To je iznos mjesečne plaće za puno radno vrijeme koji će isplatiti Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje. To pak znači da će osobe koje inače imaju znatno veću plaću od navedenog iznosa dobiti manju naknadu od one koju bi dobili za “klasično” bolovanje.

Kod “klasičnog” bolovanja naknada za prva 42 dana iznosi 70 do 100 posto plaće, ovisno o tome kako je regulirano kolektivnim ugovorom, ugovorom o radu ili zakonom, a isplaćuje ju poslodavac.

Da je koronavirus napravio veliki minus u proračunu HZZO-a priznaje i Lucian Vukelić, ravnatelj HZZO-a.

- Zdravstveni se proračun ne puni prema planu, pa se očekuje više milijardi kuna manjka na prihodovnoj strani, a ove se godine neće realizirati niti planiranih 27,5 milijardi kuna za financiranje zdravstva. Samo u ožujku, prema podacima HZZO-a, napravljeno je 40 posto manje pregleda i dijagnostike u usporedbi s istim lanjskim razdobljem. Tako se Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje morao zadužiti kako bi pokrio nastale troškove u zdravstvenom sustavu.

Točnije za COVID-19 morali smo naći dodatnih 200 milijuna kuna da se pokriju svi troškovi na koje se nije računalo kad se radio zdravstveni proračun za ovu godinu. Od tih 200 milijuna kuna, 120 milijuna kuna koštalo je testiranje, 13,2 milijuna kuna naknade za samoizolaciju, a još 40 milijuna kuna potrošeno je za liječenje oboljelih - podatci su koje je javno iznio Lucian Vukelić.

Zanimljiva je i računica koja pokazuje što bi se dogodilo da u Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje nisu odlučili zaduživanjem smanjivati proračunske rupe, nego da su sve obveze prebacili na pacijente. U tom slučaju pacijenti bi nakon odlaska iz bolnice dobili račune u kojima bi pisalo da četiri dana liječenja na respiratoru zbog koronavirusa košta 123.134 kune, a prosječno 11 dana liječenja na odjelu 2709 kuna. Oboljeli od dijabetesa te neke srčane ili bubrežne bolesti morali bi platiti 8620 kuna za svoje liječenje.

Nefreteta Z. EBERHARD
HZZO mora pronaći dodatnih 200 milijuna kuna da se pokriju svi troškovi na koje se nije računalo
21.471

osoba se javila za bolovanje na teret HZZO-a zbog samoizolacije
Možda ste propustili...

PRIJEDLOG ZAKONA O GOSPODARENJU OTPADOM U PRVOM ČITANJU U SABORU

Nema više slamki i laganih vrećica

NOVA KAMPANJA U VIROVITIČKO-PODRAVSKOJ ŽUPANIJI

Uz pomoć COVID autobusa cjepivo je dostupnije stanovnicima manjih mjesta

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

REORGANIZACIJA NA ŽUPANIJSKOM SUDU U OSIJEKU

Kvesiću oduzeti svi predmeti

2

URUŠAVANJE SOCIJALDEMOKRATA

Ako su razlog raspuštanja
rezultati, što je s Osijekom?

3

POPIS STANOVNIŠTVA: TRAŽE SE POPISIVAČI I KONTROLORI

Prednost studentima, osobama s iskustvom i - nezaposlenima