Regija
IDU U PRIVLAČENJE GOSPODARSKIH SUBJEKATA

Bivši “utvaj” zvan Svinjarevo
bit će industrijska zona
Objavljeno 8. kolovoza, 2020.
STRIZIVOJNA

Općina Strizivojna priprema se za formiranje svoje prve industrijske zone, i to na prostoru nekadašnjeg seoskog "utvaja" slikovita imena – Svinjarevo, koje također govori u koje je svrhe to zemljište prije služilo. Danas je to poljoprivredno zemljište u vlasništvu lokalne samouprave, no Strizivojčani su zadržali naziv nekadašnjeg "utvaja" Svinjarevo.

Prema riječima načelnika općine Josipa Jakobovića, riječ je o površini od osam hektara, na kojoj se želi osigurati infrastrukturne uvjete za privlačenje potencijalnih investitora.

– Imamo već upite za dolazak u našu prvu industrijsku zonu, a dolaze iz proizvodnih djelatnosti. Ovisno o veličini tvrtki koje će ondje niknuti, zona će moći primiti sedam, osam, pa i deset tvrtki ili, pak, ovisno o veličini, može to biti i samo jedan gospodarski subjekt - dodaje Jakobović. Ta općina, s 2500 stanovnika, ima dobar prometno-geografski položaj; na samoj je tromeđi Osječko-baranjske, Brodsko-posavske i Vukovarsko-srijemske županije. Sa svima njima dobro je cestom umrežena, a tu je i blizina željeznice, odnosno pruge Osijek – Strizivojna-Vrpolje, na kojoj je istoimeni veliki željeznički kolodvor.

Na naš upit ima li najveći gospodarski subjekt u strizivojačkoj općini, ali i šire – drvoprerađivač Strizivojna-Hrast, potreba za prostorom u budućoj industrijskoj zoni, načelnik Jakobović odgovara da im je postojeća lokacija u mjestu dovoljno prostrana te da ne iskazuju potrebe za novom lokacijom i prostornim širenjem.

Lokalna samouprava neće naplaćivati komunalni doprinos prilikom gradnje gospodarskih kapaciteta u industrijskoj zoni.

– Kada budemo pustili natječaj, zemlja će ići za jednu kunu po kvadratnom metru, a ostalo se računa kao da smo firmi dali tzv. de minimis potpore. U prvoj godini gospodarstvenik u našoj industrijskoj zoni neće plaćati ni komunalnu naknadu, u drugoj je oslobođenje od "komunalije" 75 posto, u trećoj godini 50, a u četvrtoj godini to je oslobođenje 25 posto. Tek u petoj godini poslovanja u zoni tvrtka će plaćati punu komunalnu naknadu, s tim što je ona u našoj općini među najnižima u Osječko-baranjskoj županiji - kaže Jakobović.

Kako bi privukla što više ulagača, Općina Strizivojna ide u ozbiljne pripreme za promociju buduće industrijske zone, pa će snimiti videomaterijal o zoni i njezinim mogućnostima, gabaritima i drugom, i to na više jezika, uz bogat grafički prikaz.

Snimanje je povjereno đakovačkom autoru Mariju Šulini.

S.Župan
Možda ste propustili...

PEDESET GODINA OD POLAGANJA ZAVJETA

Sestri Alemki od župljana pijanino

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana