Dome slatki dome
VARIKINA

Za čišćenje sanitarija
Objavljeno 23. srpnja, 2020.
Varikina, ili izbjeljivač, koristi se za ručno i strojno izbjeljivanje rublja, ali i pri čišćenju kuće, posebice za pločice te sanitariju. U jeku pandemije koronavirusa važno je da sve prostorije i površine budu čiste, pogotovo ako imate djecu, ali i kućne ljubimce.

Za ručno pranje koristi se 100 ml varikine u 10 l vode. Rublje treba oprati, pa ostaviti da stoji u ovom rastvoru desetak minuta, pa ga potom dobro isprati. Rublje u boji možete samo vrlo kratko i vrlo oprezno potopiti u rastvor varikine.

Varikina se može koristiti u perilici rublja tako što se oko 50 mililitara ulije u pregradu za pretpranje, a deterdžent koristite uobičajeno. Za otklanjanje mrlja nikada nemojte koristiti varikinu direktno na rublje. Napravite jači rastvor - oko 50 ml na litru vode - tek tada u njega potopite rublje i ostavite da stoji pet minuta. Potom operite na uobičajen način.

Za pranje sanitarija rastvorite 200 ml u pet litara vode, operite površinu, a zatim isperite. Za dezinfekciju treba napraviti rastvor u omjeru jednog dijela izbjeljivača na četiri dijela vode, ostaviti da stoji najmanje desetak minuta, a zatim isprati.

Ako su površine prekrivene keramičkim pločicama izbjeljivač nije potrebno ispirati.

Nemojte pretjerivati i varikinu upotrebljavati često. Česta uporaba varikine i drugih uobičajenih sredstava za dezinfekciju, naime, povezana je s visokim rizikom od bolesti pluća. Razni antibakterijski sprejevi također sadrže opasne tvari, a istraživanje pokazuje da uporaba čak i jednom zajedno povećava rizik od kroničnog bronhitisa.
J.Kn.
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana