Kultura
NAGRADA ZA NAJBOLJU ŠKOLU ANIMACIJE 30. ANIMAFESTA

Škola iz Łódźa osvojila žiri skokovima kroz medije i tehnike
Objavljeno 2. srpnja, 2020.
Selekcijska komisija Natjecanja studentskog filma Svjetskog festivala animiranog filma - Animafesta Zagreb 2020. Nagradu za najbolju školu animacije dodijelila je Poljskoj školi za film, televiziju i kazalište u Łódźu.


- Selekcijski posao uvijek je težak jer teško je ocjenjivati umjetničko djelo, kvantificirati izričaje, osjećaje i količinu rada stavljenu u svaki pristigli film. Ipak, pregledavajući radove, neki su se filmovi i škole istaknuli. Ovaj put svojom nas je kvalitetom filmova, neustrašivim skokovima kroz medije i tehnike, kao i odabirom tematika, posebno osvojila Škola iz Łódźa. Sva tri odabrana filma guraju granice svoga medija i sva su tri na selekciju ostavila snažan dojam. Osim njih, isti duh prožima i filmove ove škole koji nisu uvršteni u službenu konkurenciju festivala. Sve to pokazalo je da ova Škola svojim programom i radom ohrabruje eksperiment i slobodu izražaja, dok u isto vrijeme zadržava kvalitetu izrade i vještinu animacije. Iz tih smo razloga izabrali upravo tu školu kao dobitnika Nagrade za najbolju školu animacije 30. Animafesta - obrazlaže selekcijska komisija u sastavu Daniel Šuljić, Katrin Novaković i Milivoj Popović.
Škola u Łódźu osnovana je 1948. i jedna je od najstarijih škola te vrste u svijetu. Animafest 2020. u posebnom će ju programu predstaviti i prikazati retrospektivu najboljih radova njihovih studenata. Ove godine u izuzetno jakoj konkurenciji od 900 prijavljenih studentskih filmova iz cijelog svijeta, za Natjecanje studentskog filma odabrano je 40, među kojima su mjesto izborila čak tri filma ove škole: Marbles (Natalia Spychala), Portrait of a Woman (Natalia Durszewicz) i The Little Soul (Barbara Rupik). N.Vek.
Možda ste propustili...

MUZEJ SUVREMENE UMJETNOSTI

Izložba Željka Kipkea "Magnetic Sounds"

SLAVE 20 GODINA OD SVOJEG OSNIVANJA

Cantus Ansambl danas na radiju

ANITU RAPAN PAPEŠA HMD JE NAGRADIO ZA PROJEKT O AVARIMA

Vinkovački muzej od osnutka nije primio ovakvu nagradu