Regija
NA JAGODNJAČKOJ KULINIJADI OCIJENJEN 101 UZORAK

Pobjednički kulen napravio OPG Ivica Brkić iz Bizovca, dodijeljeno ukupno 20 zlata
Objavljeno 29. svibnja, 2020.
JAGODNJAK - Ivica Brkić, vlasnik istoimenog bizovačkog OPG-a, pobjednik je ovogodišnje jagodnjačke Kulinijade, koja se u ovom ‘‘selu kulina‘‘ održava na pravoslavno Spasovo i prerasla je u respektabilnu manifestaciju. Dokaz tome je i 101 uzorak pristigao na ovogodišnje ocjenjivanje, na kojem je dodijeljeno 20 zlatnih medalja, 43 srebra i 23 bronce. Pobjednički kulen osvojio je 94 od 100 mogućih bodova.
- Ovo je još jedan dokaz da se u Valpovštini proizvodi odličan kulen - keže Brkić, naglašavajući kako se proizvodnjom kulena bavi već više od 25 godina. Dodaje kako se kulenu treba posvetiti ‘‘više nego djetetu‘‘ te da godišnje proizvede približno 1200 komada. Prodaja kulena djelomično je stala protekla dva mjeseca, ali se nada boljemu. U proizvodnji mu pomaže Nikola Barišić iz Valpova, koji je na ovogodišnjoj jagodnjačkoj Kulinijadi osvojio drugo mjesto. Trećeplasirani, Jovan Tatarin iz Jagodnjaka, objasnio je razliku između baranjskog i nekih drugih vrsta kulenova.


- Razlika je, čini mi se, samo u činjenici da mi u kulen ne stavljamo češnjak. Ostali sastojci su isti, a riječ je o domaćoj paprici, papru i soli. Dakako, u kulen ide birano mesa - kaže Tatarin, dodajući kako mu je ovo najveći uspjeh iako na razna ocjenjivanja odlazi već godinama. Godišnje proizvede nešto više od stotinjak kilograma kulena za vlastite potrebe. U proizvodnji mu pomaže supruga.


Nagrade su dobitnicima uručili bivša saborska zastupnica Dragana Jeckov te dužupani osječko-baranjski, Radomir Čvarković i Goran Ivanović.


- Bez obzira na aktualnu situaciju, mislim da je važno da se Kulinijada održala. Više od 100 izlagača dokaz je kako je riječ o respektabilnoj manifestaciji. Bez obzira na okolnosti, ne smijemo uzmaknuti - poručio je Ivanović, čestitavši organizatorima i pobjednicima.


Slobodan Stanković je u ime ocjenjivačke komisije naglasio kako su imali težak posao, što je dokaz da su na ocjenjivanje pristigli odlični uzorci.


- Teško je bilo donijeti konačnu odluku, ali smo na kraju zadovoljni jer je prvo mjesto pripalo čovjeku koji se profesionalno bavi proizvodnjom kulena, što znači da nismo pogriješili - rekao je, poželjevši kulenarima uspješnu godinu i još veći broj uzoraka sljedeće godine.
Sudionicima je čestitao i načelnik Općine Jagodnjak Stevo Mlinarević, istaknuvši kako bi Kulinijada sigurno bila još veća da na snazi nisu mjere zaštite od koronavirusa, no odzivom je zadovoljan. Ivica Getto
Više od 100 izlagača dokaz je da je jagodnjačka Kulinijada sve respektabilnija, kazao je Goran Ivanović
Možda ste propustili...

NENAPLATIVA POTRAŽIVANJA

Otpisani dugovi iz 2014. godine

ŽIVOT IH RAZDVOJIO JOŠ DOK SU BILI DJECA

Glas Slavonije spojio sestru i brata nakon punih 30 godina

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

UNIVERZALOVA NOVA DIGITALNA USLUGA

e-groblje: Tražilica pokojnika s lociranjem grobnog mjesta

2

ŽUPANJA POMAŽE I U OVOJ AKADEMSKOJ GODINI

Zatraženo uvođenje dodatnih kriterija za stipendiranje studenata

3

OBILJEŽILI MEĐUNARODNI DAN KUHARA I SLASTIČARA

Učenici izrađivali slastice na moderan način