Novosti
GSV O TREĆEM PAKETU MJERA

Pomoć najugroženijim sektorima
Objavljeno 26. svibnja, 2020.
Treći paket mjera usmjerenih oporavku gospodarstva bio je tema sastanka Gospodarsko-socijalnog vijeća na kojemu je ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović predstavnicima poslodavaca i sindikata iznio izmjene uvjeta koje će tvrtke morati ispunjavati da bi ostvarile pravo na potpore. "Za svibanj smo govorili o sitnoj korekciji uvjeta. Bitno je da za svibanj i lipanj imamo konsenzus, sama formalizacija bit će predmet sjednice Upravnog vijeća Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, a do tada će se definirati kriteriji za mjere. Postignuta je visoka razina kompromisa za sve teme, dijalog je neupitan i svi se borimo da bi ekonomski krizu što lakše prevladali", rekao je Aladrović nakon sastanka.


Mjere će biti usmjerene prema četiri izrazito pogođena sektora, a riječ je o ugostiteljstvu, turizmu, event-industriji i sektoru putničkog prijevoza. Ministar je rekao da će se za potpore moći javiti i tvrtke iz drugih sektora pa će se i o njima razgovarati. "U samim kriterijima za sve srednje i velike tvrtke poseban parametar je pad prihoda od 20 i više posto. Tu je i zabrana isplate dividendi i dobiti do kraja 2021. jer smatramo da nije oportuno ne koristiti zadržanu dobit i očekivati državnu pomoć", zaključio je Aladrović.

"Svaka tvrtka koja ima pad prihoda od 50 posto mora biti i dalje zaštićena. Za državu je jednak trošak ako radnik završi na burzi ili kad se drži na poslu skraćeno radno vrijeme", rekao je predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel. Uoči sastanka GSV-a Novosel je ustvrdio i kako su sindikati neosporno za ograničavanje rada nedjeljom, a zakon o tome, dodao je, trebao bi biti tema rasprave političkih stranaka u predizbornoj kampanji, uz obvezu njegova donošenja. "Ne bojimo se gubitka radnih mjesta u tom dijelu, sigurni smo da će - kada se ispoštuje sve radno vrijeme radnika u trgovini - radnika nedostajati. Prema tome, hajdemo vidjeti koja je to politička opcija spremna to doista provesti", poručio je Novosel. D.Pav.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike