Regija
ULAGANJE U MARIJANCIMA

U reciklažno dvorište investirano tri milijuna kuna
Objavljeno 24. svibnja, 2020.
MARIJANCI - U srpnju, a možda i prije, Općina Marijanci dobit će svoje reciklažno dvorište. Građevinski radovi su završeni, a privedeno je kraju i opremanje ovog objekta koji je sagrađen u naselju Kunišinci. Prije uporabne dozvole potrebno je obaviti tehnički pregled u svrhu utvrđivanja izgrađenosti objekta u skladu s građevinskom dozvolom, odnosno glavnim projektom.

- Ishođenjem uporabne dozvole preostaje još odraditi informativno-obrazovne aktivnosti prema stanovništvu kao i pripremne radnje i ugovaranja s koncesionarom oko preuzimanja otpada - navodi načelnik Darko Dorkić.

Informativno-obrazovne aktivnosti provodit će se kako bi se stanovništvo upoznalo s ulogom reciklažnog dvorišta u cjelovitom sustavu gospodarenja otpadom i pravilnim odvajanjem otpada u kućanstvima, a u cilju povećanja stope odvojeno prikupljenog komunalnog otpada i smanjenja količine otpada koji se odlaže na odlagalište, prije svega papira, metala, stakla, plastike, tekstila i krupnog otpada te posebnih kategorija otpada.

Stanovništvo će se informirati preko letaka. Bit će ih podijeljeno 1000 komada, a postavit će se i 20 plakata u svim naseljima te će se održati dvije obrazovne javne tribine.

Vrijednost projekta izgradnje je tri milijuna kuna, od čega je 2,2 milijuna kuna sufinancirano iz Kohezijskog fonda EU-a, a ostatak je osigurala Općina Marijanci.

Reciklažno dvorište moći će koristiti svi mještani s područja Općine i moći će svakodnevno besplatno odložiti više vrsta reciklabilnog otpada koji će se zbrinuti u odgovarajuće spremnike. Stanovnici trenutno odvoze otpad na reciklažno dvorište u Belišće, s kojim Općina Marijanci ima sklopljen sporazum o korištenju reciklažnog dvorišta za stanovnike s područja Općine Marijanci, ali to nije učinkovito zbog udaljenosti do reciklažnog dvorišta.

Otvaranjem modernog reciklažnog dvorišta i Općina Marijanci na odgovarajući način ispunit će svoje zakonske obveze vezane uz odvojeno prikupljanje komunalnog otpada. S.Fridl
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana