Osijek
SEZONA ALERGIJA

Peludni semafor pokazuje crveno zbog peluda breze
Objavljeno 8. travnja, 2020.
Kod alergija je simptomatično da se problemi pojavljuju na gornjim respiratornim organima

Prema peludnom kalendaru biolozi ovih dana na osječkom području mjere visoku razinu čestica peluda breze, a prema peludnoj prognozi ništa bolja situacija neće biti ni sljedećih dana. Naime, breza je vrlo prilagodljiva i široko rasprostranjena vrsta, a u Osijeku je vrlo često sađena u drvorede tijekom druge polovine prošlog stoljeća, pa primjerice, dominira s obje strane gotovo cijele Vukovarske ulice. No, breza proizvodi najalergeniji pelud iz skupine drveća. Cvate krajem ožujka i početkom travnja te vrlo brzo doseže visoke koncentracije. Nakon razdoblja visokih koncentracija, ovisno o meteorološkim uvjetima, zadržava se u niskim koncentracijama u zraku najčešće do kraja svibnja.

Osim visokoalergene breze, od alergena na osječkom je području u zraku prisutan i pelud graba, koji je umjeren alergen, te ovih dana niske koncentracije peluda čempresa, hrasta i topole. Za sve one koji pate od alergija to znači borbu s respiratornim problemima poput hunjavice, kihanja i curenja nosa, potom sa suzenjem očiju, pa čak i s glavoboljom i problemima sa sinusima. Liječnici upozoravaju da 35 posto Osječana ima alergijske sklonosti, i taj je postotak u skladu s europskim prosjekom, koji također pokazuje da se broj alergičnih iz godine u godinu povećava.

I dok svi koji pate od alergija već znaju za svoju redovitu terapiju antihistaminicima, ove se godine sezona alergija događa istovremeno s epidemijom COVID-19, pa se može dogoditi i da netko u strahu od koronavirusa pomiješa simptome alergije s onima te virusne infekcije.

O razlikovanju simptoma kod alergije i koronavirusa za naš je list već govorio i prof. dr. sc. Domagoj Drenjančević iz KBC-a Osijek. “Kod alergija je simptomatično da se problemi pojavljuju na gornjim respiratornim organima, odnosno tu je prisutno kihanje i curenje nosa te suzenje očiju, a to nisu glavni simptomi koronavirusa. Kod koronavirusa je simptomatično da napada donje dišne putove, i to grlo i pluća, odnosno prati ga otežano disanje, bol u plućima i kašalj. Stoga svi oni koji znaju da inače pate od alergija ne moraju biti zabrinuti da je sada u pitanju koronavirus, jer razlike ipak postoje. U slučaju da se početni simptomi drastično pogoršaju i prerastu u temperaturu i simptome slične koronavirusu, onda se svakako treba obratiti epidemiologu ili svom obiteljskom liječniku, i to prvo telefonom”, upozorio je prof. dr. sc. Domagoj Drenjančević.

Nefreteta Z. Eberhard
Kakva je veza kortikosteroida i COVID-19?
Ovih dana dio alergičara zabrinut je i zbog spoznaje da kortikosteroidi u preparatima za inhalaciju oslabljuju imunološki sustav, stoga se pitaju smije li se u vrijeme epidemije COVID-19 uzimati kortikosteroidne lijekove, kakav je primjerice prednizon. Liječnici objašnjavaju da inhalacijski kortikosteroidi ne oslabljuju imunitet, ali oralni mogu. Važno je ograničiti izlaganje bilo kojem respiratornom virusu, a o uzimanju kortikosteroida posavjetovati se sa svojim liječnikom obiteljske medicine
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana