Svijet
INZKO O BONSKIM OVLASTIMA

Velika Britanija i SAD spremne smijeniti Dodika
Objavljeno 28. veljače, 2020.
Međunarodna zajednica ponovno razmatra korištenje svojih širokih ovlasti zbog Republike Srpske
Visoki međunarodni predstavnik u BiH Valentin Inzko izjavio je kako sve više zemalja članica Vijeća za provedbu mira (PIC) smatra da je potrebno uporabiti bonske ovlasti nakon što su srpske vlasti najavile blokadu državnih institucija i negiranje odluke Ustavnoga suda, ali da postoje i one koje se tome protive.


"Sve više članica PIC-a misli da treba koristiti bonske ovlasti, ali još uvijek nije pala neka odluka. Ja sam spreman reagirati, ali samo s PIC-om. Ne bih to radio sam", rekao je Inzko u srijedu navečer u intervju za regionalnu TV kuću Al Jazeeru Balkans.


Pri tome nije mogao potvrditi jesu li i zemlje Kvinte, koje predstavljaju SAD, Velika Britanija, Francuska, Italija i Njemačka, za primjenu širokih ovlasti koje mogu uključivati i smjene dužnosnika. Izrijekom je spomenuo spremnost SAD-a i Velike Britanije.


"Mislim da su uvijek za bonske ovlasti, tamo sjedi SAD, tamo je Velika Britanija. Ali tamo su i druge zemlje koje razmišljaju da ako ništa ne bude pomoglo, onda su krajnja mogućnost bonska ovlaštenja", pojasnio je Inzko.


Austrijski diplomat komentirao je posljednju odluku vlasti Republike Srpske da blokiraju rad državnih institucija te odbiju provesti odluku Ustavnog suda o poljoprivrednom zemljištu RS-a, kojim je javno zemljište proglašeno državnim, a ne vlasništvom toga entiteta. Vijeće za provedbu mira u BiH čini 55 zemalja i utemeljeno je nedugo nakon potpisivanja mirovnog sporazuma u Daytonu i zaduženo je za nadgledanje provedbe ovoga sporazuma. No, ipak ključne odluke donosi Upravni odbor PIC-a, kojega čine predstavnici zapadnih zemalja poput Kanade, Francuske, Njemačke, Italije, Japana, Velike Britanije, SAD-a, predsjedništva Europske unije i Europske komisije, kao i predstavnik Rusije te Organizacije Islamske konferencije, koju predstavlja Turska.


U prvih deset godina mandata visokog predstavnika doneseni su desetci odluka o smjenama dužnosnika i zabrani njihova angažiranja, nametanju zakona i odluka na koje vlasti BiH ne mogu utjecati. Zadnjih deset godina međunarodna uprava uglavnom je prestala s nametanjem odluka. "Crvena linija" koju je prešao Dodik s nepoštivanjem odluka Ustavnog suda BiH, kako je rekao Inzko, potaknula je međunarodnu zajednicu da ponovno razmotri korištenje ovih širokih ovlasti, ali je istodobno potvrdio i kako postoje otpori toj ideji. "Osim Rusije ima unutar PIC-a još država koje misle da su najbolja domaća rješenja", rekao je Inzko, odbivši otkriti o kojim je zemljama riječ.H
Vuk Tešija
Dodik: Inzko podržava unitarizaciju BiH
Milorad Dodik izjavio je u četvrtak da RS ne poziva na rat niti na odcjepljenje ovog entiteta od BiH te je odbacio najave Visokog predstavnika Valentina Inzka o mogućnosti njegova sankcioniranja tvrdeći da je pristran u interesu bošnjačke strane. “Ne pozivamo na rat, ne pozivamo na sukobe, secesije nema u dokumentima RS-a, nitko to nije ni postavio na taj način, ali ima razgovora o tome”, rekao je Dodik na konferenciji za novinare u četvrtak u Banjoj Luci. Pri tome je situaciju u Republici Srpskoj, koja blokira državne institucije, usporedio sa stanjem u Kataloniji koja je provela nepriznati referendum o odcjepljenju od Španjolske. Dodao je kako Inzko podupire plan po kojemu bi se BiH unitarizirala po želji bošnjačkih političara, a zatim pretvorila u Islamsku državu.
Najčitanije iz rubrike