Novosti
POSMRTNO ODLIKOVANJE KARDINALU

Kuharić je bio posvećen dobru svakog čovjeka
Objavljeno 14. veljače, 2020.
Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović u petak je Velered predsjednika Franje Tuđmana s lentom i Danicom, kojim je posmrtno odlikovala zagrebačkog nadbiskupa, kardinala Franju Kuharića, uručila njegovu nasljedniku kardinalu Josipu Bozaniću na svečanosti na Pantovčaku.


Kardinalu Kuhariću posmrtno je dodijeljeno odlikovanje kao crkvenom pastiru i moralnom autoritetu hrvatskog naroda, kao izraz najvišeg priznanja Hrvatske za izniman doprinos u promicanju hrvatskih državnih i nacionalnih interesa u zemlji i inozemstvu, posebice za promicanje državljanskog jedinstva i nacionalnog zajedništva, državotvornosti i duhovnih vrednota hrvatskog naroda. "Ovo je osobit i važan trenutak, kako zbog razloga što nam ih daju svijetle uspomene dvojice hrvatskih velikana, tako i zbog svega onoga što njihovi životi i djela kao politički putokaz i duhovno nadahnuće znače nama danas i što će značiti novim naraštajima Hrvata za buduća vremena", rekla je hrvatska predsjednica.


Svečanosti su nazočili članovi obitelji Tuđman i Kuharić te predsjednik Sabora Gordan Jandroković, premijer Andrej Plenković i drugi.


Odluku o odlikovanju nadbiskupa Kuharića Grabar-Kitarović objavila je 10. prosinca prošle godine, u povodu obljetnice smrti prvog hrvatskog predsjednika. Kardinal Kuharić, istaknula je, bio je potpuno posvećen dobru katoličkih vjernika, ali jednako tako svakog čovjeka, dobru svojega naroda i domovine, ali i međunacionalnom pomirenju te ekumenskom i međuvjerskom dijalogu i zaštiti dostojanstva i života svakog ljudskog bića.
Kardinal Bozanić rekao je da kao izravni nasljednik kardinala Kuharića u nadbiskupskoj službi u ovome Veleredu čita prepoznavanje i priznanje onoga o čemu u hrvatskome narodu i društvu postoji visoka suglasnost. "A to je da je kardinal svojom višestrukom zauzetošću za dobro, obranom vrjednota i moralnih načela, promicanjem istine i pravednosti, kao istinski vjernik i pastir, očitovao ljubav prema svome hrvatskom narodu i domovini, i da je bio iznimno osjetljiv prema svakomu čovjeku, a osobito prema ljudima koji trpe i koji su u potrebi", rekao je. H
Možda ste propustili...