Dome slatki dome
SNAGA BOJE

Odijenite blagovaonicu i spavaću sobu u crveno
Objavljeno 13. veljače, 2020.
Odlučite li se za cijelu prostoriju u bijeloj boji, već nekoliko crvenih jastučića ili crveni prekrivač bit će vrlo efektni

Dan zaljubljenih, Valentinovo, prilika je da zaboravite sve nepogode koje bi vas mogle omesti u dostojnom posvećivanju pažnje svom životnom partneru. I dok mnogi taj dan koriste za odlazak na romantičnu večeru ili kraće putovanje, ima i onih koji se odlučuju na drugu varijantu - opuštanje, odmor i ljubav u svoja četiri zida. Ako ste dakle odlučili zaključati ulazna vrata svoga doma pred ostatkom svijeta i posvetiti se jedno drugom kako biste Valentinovo učinili doista posebnim, pobrinite se da i ambijent prati značenje Dana zaljubljenih.

Neki već odavno isprobani "recepti" nalažu ružine latice posute na strateškim mjestima, kao i buket crvenih ruža ili upaljene svijeće, no želite li otići i korak dalje, svoj dom ogrnite u boju ljubavi - veličanstvenu crvenu.

U većini je kultura od pamtivijeka crvena boja najsnažniji simbol strasti, plodnosti, hrabrosti i ljubavi, a brojna suvremena istraživanja dokazala su da crveni tonovi na osobit način utječu na ljudski organizam i raspoloženje. Znanstveno je tako potvrđeno da će muškarci prije primijetiti ženu odjevenu u crveno nego u bilo koju drugu boju, kao i da crvene nijanse ubrzavaju puls, dižu krvni tlak, pojačavaju apetit te daju energiju i snagu. Nije, dakle, ništa neobično što je baš crvena boja ljubavi i Valentinova, zašto se uoči tog dana proda najviše crvenog donjeg rublja ili svijeća...

Kada je riječ o interijerima, u svome domu u crveno stoga prije svega odjenite blagovaonicu i spavaću sobu. Crveni stolnjak, ubrusi ili tanjuri potaknut će apetit, osobito ako ih upotrijebite u kombinaciji s afrodizijacima na meniju. Ako ne želite pretjerivati, poigrajte se detaljima, poput čaša, vadičepa ili pribora za jelo u nijansama boje ljubavi, a osobit dojam zasigurno ćete postići posegnete li za crvenom hranom, poput jabuka, jagoda ili brusnica. Svog životnog partnera možete iznenaditi i doručkom u krevetu koji ćete poslužiti na crvenom poslužavniku, a na sličan način možete završiti dan - naravno, uz čašu crnog vina umjesto peciva i kave. Ako ste se pak zaigrali crvenim ružinim laticama, nemojte zaboraviti na kupaonicu - kada, umivaonik ili primjerice posudica za sapun, ovisno o tome kojom količinom latica raspolažete, bit će idealna mjesta za ukrašavanje.

Oni koji ne žele da se Valentinovo ikada iseli iz njihova doma možda će poželjeti napraviti i korak više i biti spremni i na zahtjevnije korake u uređenju interijera, poput bojenja zidova u crveno ili kupnje namještaja ili pločica u crvenim tonovima. Budući da je riječ o boji koja privlači pozornost, ipak nemojte čitave prostorije obojiti u crveno - dovoljan će biti i jedan zid ili tek poneki komad namještaja, a ne možete li si priuštiti kupnju novih elemenata, razmislite o tome da prebojite postojeći namještaj ili mu pak izgled promijenite “tapetama” za namještaj. Uz to, crveni luster ili podna svjetiljka, kao i tepih, pokrivači, ukrasni jastučići ili zastori također će prostoriji podariti ugođaj tople boje ljubavi.

Jasminka Knežević
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana