Crna kronika
SLOBODNE DANE ZATVORENIK KORISTIO ZA PLJAČKE

U kupeu vlaka uspavao ga “kavom”, pa mu ukrao sve stvari, tisuće dolara i eura
Objavljeno 3. veljače, 2020.
VUKOVAR - Mladen J. iz Starih Mikanovaca, jer je 2007. "kavom" uspavao, a potom okrao Vladimira S., mora platiti 36.104,55 kuna za krađu dokumentacije, stvari i novca, zajedno sa zakonskom zateznom kamatom Vladimiru S. Osim toga, tužitelju mora nadoknaditi trošak parničnog postupka od 32.631,78 kuna. Nepravomoćna je to presuda Općinskog suda Vukovar.- Tužitelj je tražio isplatu 171.260,00 kuna, a ukupno mu je dosuđeno 77.558,90 kuna - navodi se u obrazloženju presude. Iako je Mladen J. oslobođen optužbe na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu, jer je navodno u vrijeme pljačke bio u osječkom zatvoru, vukovarski sud dobio je od Zatvora Osijek izvješće da je u srpnju 2007. bio izvan zatvora, odnosno na dan razbojstva imao je slobodan dan. Razbojnik je otkriven tek četiri godine poslije.

Optužnicom se Mladena J. teretilo da je u srpnju 2007. na željezničkom kolodvoru u Zagrebu, u kupeu vlaka koji prometuje na relaciji Zagreb - Beograd, dok je on bio zaustavljen u Zagrebu, prišao Vladimiru S. i ponudio ga kavom u koju je prethodno stavio lijek Leponex, koji sadržava neuroleptik kolozapin, koji, između ostaloga, može prouzročiti gubitak svijesti i dubok san. Ubrzo nakon što je popila kavu, žrtva je izgubila svijest. Nakon toga razbojnik mu je uzeo 10.500 australskih dolara u raznim apoenima, 1000 eura u raznim apoenima i stvari u vrijednosti od 50.000 kuna.

Vladimir S. je 6. srpnja 2007. oko 20.20 sletio zrakoplovom u Zračnu luku Zagreb te se potom odvezao do željezničkog kolodvora, gdje je izvadio kartu za vlak za Vinkovce koji je polazio u 00.20. Mladen J. sjedio je na klupi ispred ugostiteljskg objekta i pozvao ga da sjedne pokraj njega. Lažno se predstavio Vladimiru S. i rekao da putuje istim vlakom. Ponudio mu je da mu pomogne nositi kofere i druge stvari koje je imao sa sobom, no Vladimir je to odbio. Kada je ušao u vlak, sjeo je u prvi kupe koji je bio prazan i kofere podigao na police, a nakon toga primijetio je Mladena J. pokraj sebe. Mladen J. je već držao dvije plastične čaše u rukama i ponudio mu kavu, a on ju je prihvatio. Nekoliko minuta nakon što je popio kavu, izgubio je svijest i probudio se tek u vinkovačkoj bolnici.

Te noći, između 3 i 4 sata, policajac je s kolegicom ušao u vlak i u zadnjem kupeu u prvom vagonu zatekao Vladimira S. iz Petrovaca, svog sumještanina, koji je bio dezorijentiran i nije mogao govoriti, a ni hodati, zbog čega su ga iznijeli iz vlaka na željezničkoj postaji Tovarnik i pozvali Hitnu pomoć. Tek kada je Vladimir došao k sebi, rekao je da je doputovao iz Australije, da je upoznao nekog muškarca, ispričao koliko je imao novca i stvari i da mu je sve to ukradeno, zajedno s putovnicama i drugim dokumentima. Poslije je na prepoznavanju i prepoznao svog pljačkaša, s kojim je, prije nego što ga je uspavao, proveo oko tri sata.

Predmet spora bio je zahtjev za naknadu imovinske štete u preostalom ukupnom iznosu od 129.807,65 kuna, sa zateznim kamatama na taj iznos od 7. srpnja 2007., a presudom vukovarskog Općinskog suda od 30. listopada 2017. tužitelju je već dosuđeno 10.000 kuna zbog povrede prava osobnosti na tjelesno i duševno zdravlje te 41.454,35 kuna zbog ukradenih 9000 australskih dolara. Sporno je ostalo koje je stvari tužitelj posjedovao i koje su mu ukradene te kobne noći, za koje je također tražio naknadu štete.

Vukovarski sud utvrdio je da je razbojnik osim novca Vladimiru ukrao i hrvatsku i australku putovnicu, vozačku dozvolu obiju država, australsku osobnu iskaznicu, hrvatsku vozačku dozvolu na suprugino ime, pet kreditnih kartica, videokameru Sonny, digitalni fotoaparat Cannon, dva mobitela, povratnu aviokartu, torbicu s dva novčanika i dvije putne torbe s garderobom. Ukradene su i domovnice, njegova, suprugina i dviju kćeri, kao i rodni listovi.

Vukovarski sud u obrazloženju presude pozvao se i na novinski članak koji je prenio presudu Općinskog kaznenog suda u Zagrebu 2009., u kojoj je Mladen J. proglašen krivim jer je 2008. u četiri navrata žrtvama na željezničkim kolodvorima nudio kavu u koju je stavio lijek Leponex. Pljačkaške pohode izvodio je kad bi kratkotrajno bio puštan iz zatvora. Tada je bio osuđen na devet godina zatvora.

Sandra Lacić
Zbog četiri identične krađe iz 2008. godine Mladen J. osuđen je na devet godina zatvora
Možda ste propustili...

NEPOPRAVLJIVI 25-GODIŠNJAK

Recidivist dobio 25 dana zatvora

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

ZBOG UHIĆENJA DVOJICE ČLANOVA U VUKOVARU

Prosvjed Bad Blue Boysa kod zida osječkog zatvora

2

DVA MUŠKARCA TEŠKO OZLIJEĐENA

Potukli se pa završili u bolnici

3

SUĐENJE ZBOG PLJAČKE I RANJAVANJA ZAŠTITARA

Pucano je iz jedne puške