Novosti
NOVI KALENDAR BLAGDANA

Iduća godina loša je za spajanje neradnih dana
Objavljeno 23. prosinca, 2019.
Izmjenama Zakona o blagdanima došlo je do promjena u popisu i datumu blagdana, ali ne i povećanju broja neradnih dana

Približavanje nove, 2020. godine prigoda je da se hrvatski građani, u ozračju ovogodišnjih blagdana, pozabave i omiljenom razbibrigom - kako spojiti što više radnih dana oko blagdana i učiniti od njih neradne. Ovogodišnjim izmjenama Zakona o blagdanima, spomendanima i neradnim danima došlo je do promjena u popisu i datumu blagdana, ali ne i povećanju broja neradnih dana. Njih je, naime, i dalje - 13, ali sljedeće godine državni praznici i blagdani baš ne padaju onako kako je to najdraže onima koji najviše uživaju u spajanju neradnih dana. Dosta ih je u dane vikenda, a i ostali slabo "gađaju" utorak i četvrtak, koji su "najzgodniji" blagdanski dani, s kojima je onda lako povezati (ne)radni ponedjeljak ili petak. Umjesto 11 blagdanskih dana koji su ove godine bili neradni (iako nisu padali u subotu ili nedjelju), 2020. nosi samo devet takvih dana.


No krenimo redom. Sve počinje Novom godinom, 1. siječnja, koja pada u srijedu, što sretnim pojedincima možda i može proći kao spojena neradna kombinacija s vikendom, ali ovo ipak nisu devedesete i velika većina danu u samoj sredini tjedna ipak neće moći pridružiti i dva okolna kao neradna. Oni koji u tome ipak uspiju jesu "na konju". Naime, Bogojavljenje ili Sveta tri kralja su 6. siječnja, što je ponedjeljak, pa im se tu onda otvaraju neslućene mogućnost koje bi mogle rezultirati s čak šest neradnih dana u komadu, a sve na račun samo dva blagdanska.


Što se tiče Uskrsa i Uskrsnog ponedjeljka, oni se pomiču tjedan dana unaprijed u odnosu prema 2019. (na 12. i 13. travnja), no tu logički nema nikakvih promjena kada govorimo o danima u tjednu na koje padaju. Praznik rada, 1. svibnja, ove je godine pao u srijedu i naizgled je sljedeće trebao doći na "odličan" četvrtak, no kako je riječ o prijestupnoj godini, koja ima 366 dana, svi se datumi pomiču za dva dana, a ne za jedan kao inače. Tako on ovaj put pada u petak, a još je gori slučaj s Danom državnosti (30. svibnja) koji je u subotu. Dok je Dan državnosti bio 25. lipnja, uvijek se nešto dalo iskombinirati s Danom antifašističke borbe (22. lipnja), no to je sada prošlost. A i 22. lipnja je "samo" ponedjeljak, što znači jedan neradni dan, iako se lijepo nadovezuje na vikend.
Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja pak pada u srijedu, a blagdan Velike Gospe (15. kolovoza) u subotu, pa ni tu neće biti spajanja, nakon čega slijedi zatišje s blagdanima sve do studenoga. Ali i Svi sveti (1. studenoga) jesu za vikend, u nedjelju, a novi praznik Dan sjećanja na sve žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na Dan žrtve Vukovara i Škabrnje (18. studenoga) u srijedu. I završni božićni blagdani, 25. i 26. prosinca, ne pružaju mogućnosti za spajanje jer je 2020. Božić u petak te posljedično Sv. Stjepan u subotu. No treba se samo malo strpjeti jer već će sljedeća, 2021. godina nuditi različite zanimljive pogodnosti u tom smislu.
Igor Bošnjak
Državni praznici i blagdani u 2020.
1. 1. 2020. – Nova godina (srijeda)

6. 1. 2020. – Sv. tri kralja (ponedjeljak)

12. 4. 2020. – Uskrs (nedjelja)

13. 4. 2020. – Uskrsni ponedjeljak

1. 5. 2020. – Praznik rada (petak)

30. 5. 2020. – Dan državnosti, novi datum od 2020. (subota)

11. 6. 2020. – Tijelovo (četvrtak)

22. 6. 2020. – Dan antifašističke borbe (ponedjeljak)

5. 8. 2020. – Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja (srijeda)

15. 8. 2020. – Velika Gospa (subota)

1. 11. 2020. – Dan svih svetih (nedjelja)

18. 11. 2020. – Dan sjećanja na sve žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtve Vukovara i Škabrnje (srijeda)

25. 12. 2020. – Božić (petak)

26. 12. 2020. – Sv. Stjepan (subota)
Broj praznika i blagdana je ostao 13 * Godina 2020. je prijestupna i ima 366 dana
Možda ste propustili...

JE LI PROŠAO VRHUNAC OVOG VALA EPIDEMIJE?

Pooštravanje epidemioloških mjera prepušteno županijama

KORONAVIRUS U OSJEČKO-BARANJSKOJ ŽUPANIJI: PUNKTOVI U SEMELJCIMA I ĐURĐENOVCU

Za cijepljenje nepokretnih zaduženi su obiteljski liječnici i mobilni timovi

SISAČKO-MOSLAVAČKI ŽUPAN

Ivo Žinić izišao je iz HDZ-a

Najčitanije iz rubrike