Kultura
OD 10. DO 13. TRAVNJA NA EKONOMSKOM FAKULTETU U OSIJEKU

Kružna kreativnost krovna je tema obljetničke Kreativne riznice
Objavljeno 3. travnja, 2019.

Kružna kreativnost ovogodišnja je tema popularizacijskog simpozija Kreativna riznica - višestruko nagrađenog za društveno odgovorno djelovanje u području kreativne industrije. Organizatori sebi ustrajno postavljaju nove izazove, počevši od 2015., u kojoj se propitivao pojam kreativne industrije, potom društvena kreativnost 2016., kemija kreativne industrije 2017., a OS mreža 2018. Pomičući poimanja kreativne industrije tri su znanstvenice začetnice simpozija i autorice nove definicije kreativne industrije. Riječ je o Jasni Horvat, Josipi Mijoč i Ani Zrnić koje su svoja razmišljanja ukoričile u publikaciji Ars Andizetum 2018. te time promijenile uvid u kreativnu industriju i njezino gospodarsko, teorijsko i znanstveno određenje.

Kružna kreativnost tematski će zaokružiti sve prethodne rizničarske godine, a uređenjem prostora Dore Radl Ćućić, koordinatorice za suradnju sa srednjim školama, i Josipe Mijoč posjetitelji će se podsjetiti na simboličko komuniciranje koje je postalo zaštitnim znakom simpozija.

Josipa Mijoč, predsjednica Programskog odbora, naglašava kako je Ekonomski fakultet u Osijeku i nadalje temeljna javno-obrazovna ustanova koja stoji u pozadini KR-a, a u suradnji s partnerskim sveučilišnim sastavnicama (Filozofski fakultet i Akademija za umjetnost i kulturu) te Srednjom trgovačkom i komercijalnom školom Davor Milas.

Svečano je otvorenje 10. travnja, u večernjim satima, kada će biti uručene nagrade Vodik te izvedena predstava DNK SOS scene, redatelja Petra Kaukova i asistentice Katice Šubarić te prikazan obrazovno-dokumentarni film Što je kreativna industrija. Posjetiteljima, izlagačima i pokroviteljima obratit će se dekan Boris Crnković i prorektor Robert Raponja te najavom bogatih programskih sadržaja naglasiti važnost populariziranja znanosti i kreativne industrije koja je u procesu institucionaliziranja.

Voditeljica projekta Ana Zrnić, predsjednica Instituta Andizet, upozorila je da program predviđa 70-ak izlagačkih sadržaja, veliki broj radionica, multimedijskih izložbi, okruglih stolova, izvedbenih i scenskih nastupa, a sve je besplatno i izgrađeno na volonterskom sudjelovanju studenata, profesora i izlagača.

Najveća je novost Milenijsko natjecanje iz kreativne industrije u kojem će sudjelovati osnovnoškolci, srednjoškolci, studenti i ‘rizničari‘ (studenti volonteri), a najuspješniji će biti nagrađeni nagradom Vodik. Natjecanje je 13. travnja, od 9 do 12 sati, a nagrade će za sve četiri kategorije biti dodijeljene u 13 sati. Prosudbeno povjerenstvo čine profesorica Suzana Marković i Romina Alkier sa Sveučilišta u Rijeci, veći broj profesora osječkog Sveučilišta, srednjoškolskih profesora te Danijela Klobučar kao predstavnica Grada Osijeka.

Na svečanom zatvaranju, 12. travnja, u 19 sati, u umjetničkom će programu nastupiti učenici Glazbene škole Franje Kuhača, a bit će predstavljen i Osvojski, novi roman Jasne Horvat. Josipa Mijoč poseban prinos KR-a vidi u uspostavljanju sveučilišne suradnje i otvaranju vrata industriji projekata čiji je temeljni kapital obrazovanje, kreativnost i inovacija. Istaknula je da je svojim gostovanjem u SAD-u potvrdila važnost KR-a i projekata koji su predstavljeni najširoj javnosti. Ocijenila je da KR pridonosi samopouzdanju kreativnih djelatnika, ali i mladih, što predstavlja podlogu za njihova buduća samozapošljavanja u kreativnoj industriji. N.Vekić

 
70

izlagačkih sadržaja ove godine predviđa program simpozija
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

BOŠKO PEŠIĆ OSNIVAČ ESTETIČKOG LABORATORIJA FFOS-A

Kao filozofija umjetnosti estetika svoje iskustvo vraća izvornoj namjeri

2

MINISTRICA NINA OBULJEN KORŽINEK POSJETILA VUKOVARSKO-SRIJEMSKU ŽUPANIJU

Vinkovačka će knjižnica biti primjer kako treba dalje razvijati knjižničku mrežu

3

MUZEJ U UČIONICI - MUZEJ NA DLANU

MLU: Ne samo mjesto kulture nego i učenja