Regija
NOVI ASORTIMAN TVRTKE LEPUS

Stanica za popravak bicikala u Belom Manastiru
Objavljeno 25. veljače, 2019.
Od drugih stanica, Lepusovu posebnom čine "ruke" na koje se postavlja bicikl
BELI MANASTIR - ‘‘Život je kao bicikl. Da bi ostao u ravnoteži, moraš se kretati‘‘, izreka je Alberta Einsteina, koja je poslužila kao ‘‘misao vodilja‘‘ belomanastirskoj tvrtki Lepus.
Plan i želja im je raditi poslove vezane uz sve popularniji segment turizma - cikloturizam. Stoga su prije nešto više od mjesec dana na jednoj od biciklističkih staza koje prolaze kroz jedini baranjski grad, na Osječkoj ulici, postavili samostojeću stanicu za popravak bicikala (bike repair station - BRS). Svjesni su da nisu ‘‘izmislili toplu vodu‘‘ jer sličnih stanica već ima, ali njihov se model, ipak, razlikuje od drugih.


- Mislimo da je naša stanica bolja od drugih iz nekoliko razloga. Ono što ju čini posebnom su "ruke" na koje se postavlja bicikl, a koje se rotiraju i podešavaju prema gotovo svakom biciklu - objašnjava Nebojša Lukić, vlasnik i direktor Lepusa, ističući kako je osmišljena kako bi biciklistima i cikloturistima pružila potrebnu pomoć te omogućila brz popravak bicikla. Uz urbanu opremu (klupe, nadstrešnica i slično), središte stanice je postolje s ručnom pumpom, nužnim alatom na izvlačenje, pričvršćenim sajlama od nehrđajućeg čelika, "rukama" presvučenim termoplastikom…


- Prije nego što smo krenuli s izradom prototipa, konzultirali smo se s biciklističkim udrugama. Sada čekamo povratne informacije i već osmišljavamo izradu nožne pumpe - priča Lukić dodajući kako se na stanici mogu obaviti najosnovniji popravci, poput promjene žbica, zatezanje nekih dijelova, pumpanja guma i slično. Ciljane skupine kupaca trebale bi im biti jedinice lokalne samouprave, turističke zajednice i slične institucije. Posebnu pozornost obraćaju na dizajn, a svoj proizvod nude u desetak raznih boja.


- Stanice za popravak bicikala trebale bi nam biti osnovni proizvod. No bavimo se i proizvodnjom urbane opreme, poput klupa, dječjih igrališta i slično. Ne mislimo se orijentirati samo na Hrvatsku, nego planiramo ‘‘osvajati‘‘ cijelu Europu - tvrdi dodajući kako se nada da će u bliskoj budućnosti u tome uspjeti. Uspjeh, dakako, znači i novo zapošljavanje. Trenutačno u tvrtki radi 14 ljudi. Premda Lepus postoji već niz godina, ovim segmentom bave se posljednjih godinu i pol dana, točnije od dana kada su na belomanastirskoj poslovnoj zoni Zapad kupili proizvodnu halu.


- Još uvijek nema serijske proizvodnje stanice za popravak bicikala. Tek smo krenuli, pa čekamo eventualne primjedbe kako bismo neke dijelove preinačili, a kada u posao budemo krenuli ozbiljno, pretpostavljam da ćemo ih mjesečno moći proizvesti pet do šest komada - naglašava Lukić. Inače, kroz našu županiju prolaze dva EuroVelo pravca, a važnost njihove primjerene realizacije ističu svi strateški dokumenti vezani za biciklizam.
Jedan je pravac EuroVelo 6 Atlantik ‐ Crno more, a drugi EuroVelo 13 Ruta željezne zavjese. Treba spomenuti i Panonski put mira, uspostavljen suradnjom Osijeka i Sombora.
Ivica Getto
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike