Regija
VATRENI INSPIRACIJA NACIJI I SVEĆENICIMA

Na župnom listiću 10 stvari koje možemo naučiti od Vatrenih
Objavljeno 23. srpnja, 2018.
Poučak: Ostaneš li ponizan otkrit ćeš novu dimenziju pobjede
ĐAKOVO - Srebro zlatnog sjaja koje je hrvatska reprezentacija osvojila na Svjetskom prvenstvu, njen pobjednički niz, duh srčanosti, borbenosti, zajedništva, domoljublja, ali i poniznosti zbog koje se pred osvojenim srebrom i popularnošću svjetskih razmjera nisu uzoholili, uzdigli su naciji nacionalni ponos, duh zajedništva, optimizam.
O uspjehu i osam dana od finala s Francuzima i dalje govore svi – poznavatelji nogometa, djeca, bakice i akademska zajednica. O tome se govori od tržnice do propovjedaonice. Veliki broj svećenika u nedjelju, kada je Hrvatska igrala u finalu, u svojoj su propovijedi istaknuli primjer Vatrenih kao primjer srčanosti, upornosti, igranja za domovinu, naposljetku, i kao primjer vjere. Tako je na župnom listiću s obavijestima za 15. nedjelju u godini u đakovačkoj Župi Svih svetih župnik, vlč. Tomislav Ćorluka, objavio "10 stvari koje možemo naučiti od hrvatske nogometne reprezentacije".
- Reakcije župljana koji su to primijetili jako su pozitivne. Sve tu izrečeno primjenjivo je u životu da ljudi, vođeni primjerom Vatrenih, postanu bolji i obitelji, i, sebi, i drugima. Autor nisam ja, nego Mario Žuvela kojega ne poznajem. Tekst sam našao na Internetu i stavio u župni listić - pojašnjava vlč. Ćorluka.
– Mnogo toga o životu i u životu naučimo od mudrih ljudi, a u duhovnom životu od svetih ljudi. Dosta naučimo od onih koji na neki način probijaju i krče put prema naprijed. Dragocjene stvari možemo naučiti i od sportaša, posebice onih koji u svojim područjima ostvaruju velike rezultate - stoji u uvodu "10 stvari koje možemo naučiti od Vatrenih". Prva od njih glasi: Ne postoji čarobna formula koja će vam donijeti ono što želite, jedina formula jest vaš rad i trud. Drugo: Nije dovoljno boriti se, to može svatko, treba se boriti pošteno. To je već malo teže. Treće: Nije bitno ono što drugi misle o tebi, bitno je ono što sam misliš o sebi, 4: Budi zahvalan za sve što prolaziš, šansa koju danas imaš jedinstvena je. Peti poučak glasi: Ne uzoholi se u pobjedi, ostaneš li ponizan otkrit ćeš jednu novu dimenziju pobjede. Poučak broj 6 - Ne igraš u životu sam, računaj na svoje bližnje i dijeli s njima dobro i zlo, a sedmi: Uživaj u onome što radiš, mnogo je više trenutaka kada nije zabavno nego kada jest.
– Nemoj se bojati velikih, jer Božja mjerila nisu kao naša, Bog drugačije gleda, poučak je broj osam, a deveti glasi: U teškim trenucima nemoj se predati nego budi spreman uložiti još više snage. Posljednja od "10 stvari koje možemo naučiti..." glasi: Kada se nešto čini nemogućim, tada sve predaj Bogu i znaj da čuda dolaze od vjere.
- Objavio sam to u Tjednim obavijestima Župe, jer je aktualno i poučno - kaže vlč. Ćorluka. Za Vatrene i njihovo ostavljanje srca na travnjacima samo riječi hvale.
– Maksimalno su se trudili, svaka im čast. Nisu se stidjeli svoje vjere. Bili su ponizni do kraja, iskreni, srčani, pokazali da zaista vole svoju domovinu. To je dobro, ujedinili su nas - kaže vlč. Ćorluka.
Jasminko Nikolić
Trobojnica i dalje na zvoniku
Tragovi podrške nacije Vatrenima vidljivi su i dalje gotovo na svakom koraku u gradu Đakovu i dandanas. Dokaz tomu je i činjenica kako i dalje na 84 metra visokim tornjevima đakovačke katedrale i dalje vijori hrvatska zastava. Podsjetimo, na dan finalne utakmice Svjetskog prvenstva koju su igrali hrvatska i francuska reprezentacija postavili su ju Goran Pešut i Mario Pinjuh. Navijačka zastavica za vrijeme Svjetskog prvenstva vijorila je i bodrila Dalićeve i naše Vatrene i s pročelja Svećeničkog doma, a navijački šal, podsjetimo, tih se dana našao i u podignutoj desnici spomenika Josipa Jurja Strossmayera. Cijela nacija još uvijek pamti svaku izjavu izbornika hrvatske reprezentacije Zlatka Dalića. Podsjetimo se, on je o svakoj pobjedi hrvatske izabrane vrste koju je predvodio, uvijek govorio vrlo skromno, jako ponizno, i uvijek uz veliku zahvalu Bogu. Poznata je činjenica da je izbornik Zlatko Dalić vjernik, a to je svojim ponašanjem, riječima i dijelima tijekom prvenstva i nakon njega itekako dokazao cijeloj javnosti.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

VINKOVAČKA TRŽNICA DOBIT ĆE NOVI IZGLED, ALI U DRUGOJ FAZI

Nakon 48 novih štandova tržnica će biti natkrivena, a dobit će i zatvoreni dio

2

BOKŠIĆ - NAJMLAĐE NASELJE U ŽUPANIJI

Najveći događaj u selu nedjeljna je sveta misa

3

POČELA KRUŽITI NEOBIČNA PRIČA

HDZ Valpovo: Kamo je nestao vol TZ-a Grada?