Regija
ODRŽANA 17. GRAHIJADA

Gastrosimfonija na gradskom stadionu
Objavljeno 17. lipnja, 2018.
Cilj je grahijade očuvanje tradicionalnih jela, kakva su se kuhala nekada, a jedu se i sada

BELI MANASTIR

Jedini baranjski grad u subotu je bio u znaku - graha. Održano je, naime, 17. Prvenstvo svijeta i okolnih sela u kuhanju graha, popularna grahijada, koju je na Gradskom stadionu organizirala udruga P(rvenstvo) S(vijeta) I O(kolnih) S(ela).

Kao i niz godina do sada, naglasak je stavljen na tradicionalna i autohtona jela ne samo baranjska, jer su svoje gastroumijeće predstavili gosti iz Međimurja i Hercegovine. Bila je to, i ove godine, prava mala gastrosimfonija koju su skladali vrsni kulinarski majstori. Članovi udruge iz međimurskog Goričana ponudili su brojnim posjetiteljima međimurske tradicionalne delicije, među kojima domaći kukuruzni kruh namazan kosanom mašću, meso iz kiblice i sličnima, dok su Hercegovci iz Gruda rezali pravi hercegovački pršut, uz koji i te kako ''paše'' domaći sir.

Članovi belomanastirskog dijela Demokratske zajednice Mađara Hrvatske (DZMH), pak, oduševili su pilećim paprikašem s ''čipetkama'' (trgancima od tijesta). Pozivu su se odazvali i natjecatelji iz Jagodnjaka, koji su dio tamošnjeg natjecanja u pripremi cigan(y) pečenja, koje se održava u sklopu Kulinijade, prenijeli i u Beli Manastir. Za pripremu tog pečenja osobno se pobrinuo načelnik općine Jagodnjak Stevo Mlinarević sa svojom kulinarskom ekipom. Domaćini iz udruge PSIOS pripremili su grah u glinenim loncima i šarana na rašljama.

- Cilj i ove grahijade je očuvanje i prezentacija tradicionalnih jela, kakva su se kuhala i jela nekada, ali su omiljena i sada. Istovremeno, želja nam je na neki način gastronomijom spojiti nekoliko dijelova Hrvatske i inozemstva - pričaju organizatori iz PSIOS-a, koji, inače, redovito odlaze na razne slične manifestacije i domaćine uvijek oduševljavaju baranjskim delicijama, s naglaskom na grahu u glinenom loncu. Natjecateljskom dijelu odazvalo se pedesetak ekipa, a simboličnim paljenjem vatre početak kuhanja označili su dožupan osječko-baranjski Goran Ivanović, zatim gradonačelnik Belog Manastira Tomislav Rob i dimnjačar Mirko Đurin.

Komisija je i ove godine bila sastavljena od predstavnika gostiju iz Međimurja i Hercegovine, a najviše bodova dodijelila je grahu koji je skuhala ekipa Ilić iz grada domaćina - Belog Manastira.

- Često kuhamo čobance, riblje paprikaše i grahove, pa ne mogu reći da nemamo iskustva, ali ovo nam je prvo natjecanje i odmah smo osvojili zlato - rekao je glavni kuhar ekipe Tomislav Barać. Na postolje su se popele još ekipe "Omladinci" i "Šogori". Svi su nagrađeni prigodnim darovima i glinenim loncem.

- Ovo nam je treće gostovanje na grahijadi ovdje u Belom Manastiru i vjerujem da neće biti posljednje, dakako, ako nas organizator pozove. Drago mi je što smo ovdje, to više što ovakve manifestacije treba njegovati. Ne samo zbog druženja i dobre zabave nego očuvanja gastrobaštine - istaknuo je Zvonimir Lepoglavec iz Goričana, a s njegovim su se mišljenjem složili i ostali gosti. Za zabavu se brinuo Tamburški sastav "Kočije" iz Narda, ali je zabavu, koja je trebala trajati do dugo u noć, prekinuo prolom oblaka…Ivica Getto

Možda ste propustili...

MEĐUNARODNI DAN PRIMALJA

Biti primalja više je od samog poziva

OŠ IVANE BRLIĆ-MAŽURANIĆ PROSLAVILA DAN ŠKOLE

Nagrađeni najučenici za prošlu i ovu godinu

Najčitanije iz rubrike