Osijek
ANĐELA SKENDER (94), KAPUCINSKA 30

Od mog stana do ulice dijeli me 80 stepenica
Objavljeno 22. ožujka, 2018.

Iako na prvi pogled nitko ne bi rekao da Anđela Skender ima 94 godine, upravo je, kaže, toliko ljeta iza nje. Kreće se uz pomoć štapa, a bez obzira na to što živi na 4. katu, gotovo da nema dana koji je provela zatvorena u kući. I to sve samo zahvaljujući velikoj volji da živi kao član zajednice, a ne kao samotnjak. Naime, ulazna vrata zgrade i njen stan dijeli strmih, čak 80 stepenica!

“Idem polako, jednu po jednu stepenicu, pa odmorim. I onda opet tako. Treba mi i po pola sata da prevalim taj put. Ali ne odustajem! Svako sam jutro na misi kod kapucina u 9 sati, a iako mi je crkva niz ulicu, polako krećem već u 8. Poslije toga odmah prošetam do obližnjeg dnevnog boravka za umirovljenike, pa kod kćeri koja živi prekoputa konkatedrale, tako da se vraćam kući tek u kasno poslijepodne.

Ipak, da dva puta u danu idem gore-dolje bilo bi mi previše. Lift bi mi promijenio život. Vjerojatno bih si dan drukčije rasporedila kada bih mogla brže i lakše do stana - ističe gospođa Anđela koja je, kaže, do prije godinu dana živjela u stanu na Sjenjaku, na petom katu. No, ta je zgrada imala lift. Stan je, međutim, prepustila unuci s troje djece.

“Unuka je ovdje u Kapucinskoj bez lifta s tom djecom bila zarobljena. Svi su se samo mučili. I onda sam joj rekla: “Bolje ja jedna, nego vas petero. To je najbolji primjer kako lift u zgradi ne treba samo starima i invalidima, nego svima koji žive iznad drugog, trećeg kata”, zaključuje gospođa Skender. I. Solar

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike