Crna kronika
STRAVA U SLAVONIJI I BARANJI

Svećenik dječaku nakon silovanja: “To znamo Bog, ti i ja”
Objavljeno 28. rujna, 2017.

Zbog silovanja tada 15-godišnjeg dječaka 42-godišnji svećenik s područja Slavonije i Baranje osuđen je na godinu dana zatvora, zamijenjeno za 730 sati društveno korisnog rada. Nepravomoćna je to presuda Općinskog suda u Osijeku, a u presudi je navedeno da rok u kojem će svećenik izvršiti kaznu ne može biti kraći od jednog mjeseca ni duži od dvije godine, računajući od početka izvršavanja kazne.

Svećenika se optužnicom teretilo da je u noći između 5. i 6. siječnja 2002. godine u crkvenim prostorijama u jednom mjestu u Slavoniji i Baranji silovao dječaka koristeći njegovu nedovoljnu emocionalnu razvijenost i prethodno stvorenu duhovnu i psihičku ovisnost o sebi kroz duhovno savjetovanje. Nakon što je dječaku ponudio pivo, za vrijeme prijateljskog druženja, svećenik je otišao u kupaonicu za 15-godišnjakom, prišao mu s leđa i neprikladno ga dirao, a potom ga odveo u susjednu sobu i položio na krevet gdje je legao na njega i bez dječakove privole silovao ga.

Svećenik je te večeri dočekao dječaka u “bademantilu”, nutkao pivom dok su gledali utakmicu i tražio da ga izmasira, a potom i silovao.

Nakon ovog strašnog događaja dječak se pokušao ubiti, a istražiteljima je žrtva ispričala da je nakon što ga je silovao, svećenik rekao: “To znamo samo ti, Bog i ja.” I prije događaja koji se spominje u optužnici, svećenik se navodno “trljao” o dječaka, koji je bio ministrant, kada su bili nasamo.

Optuženi je svećenik na sudu tvrdio da nije kriv te da je dječak njega proganjao i poljubio ga, no da ga je on odbio. No sud u to nije povjerovao. Dvije godine nakon ovog događaja svećenik se navodno ispričao žrtvi.

Majka dječaka o svemu je obavijestila biskupiju, nakon što je sin ispričao što mu se dogodilo. Zbog toga je kao svjedok pozvan i visokopozicionirani svećenik, koji je potvrdio da mu je majka došla u crkveni ured i poručila kako smatra neprimjerenim druženje između svog sina i spomenutog svećenika, no da nije spominjala nikakve seksualne odnose. Iako je nepravomoćno osuđeni svećenik u međuvremenu promijenio nekoliko župa, iz biskupije je objašnjeno kako njegov premještaj nema nikakve veze s prijavom majke žrtve, već s redovitim premještajima svećenika. “Nije uobičajeno da svećenici primaju u svoje prostorije ministrante, ali to nije zabranjeno”, posvjedočio je svjedok iz biskupije.

Sandra LACIĆ
PRIJAVIO TEK 2013. GODINE

Žrtva, sada 30-godišnjak, ispričao je na sudu preko audiovideouređaja da je prijavio seksualno zlostavljanje svećenika tek 2013. godine jer je tek tada doista shvatio što se dogodilo. Naveo je i da su se on i svećenik prestali viđati 2011. godine, a prijavio ga je jer mu je bilo teško. Priznao je da je preko prijatelja prijetio svećeniku jer mu je želio pokazati što je učinio. Dodao je i da se ne radi ni o kakvoj osveti.

protek vremena

ZLOČIN SE DOGODIO 2002. GODINE

Možda ste propustili...

PROMET U OSJEČKO-BARANJSKOJ ŽUPANIJI

Od 236 prekršaja čak 142 zbog prebrze vožnje

NA GRANIČNOM PRIJELAZU STARA GRADIŠKA

Oduzete 42 litre rakije i cigarete

Najčitanije iz rubrike