Novosti
PONUDA MINISTARSTVA

Država rasprodaje imovinu u Slavoniji
Objavljeno 29. srpnja, 2017.
Riječ je o zemljištima u Osijeku, Kotlini, Vilić Selu, Novoj Gradišci, Zdencima i Trnjanima

Ministarstvo državne imovine objavilo je novi javni poziv za kupnju nekretnina u vlasništvu Republike Hrvatske.

Od 44 nekretnine, njih sedam nalazi se na području Slavonije, a riječ je o zemljištima u Osijeku, Kotlini, Vilić Selu, Novoj Gradišci, Zdencima i Trnjanima.

Tako se u Osijeku po početnoj cijeni malo višoj od 197 tisuća kuna prodaje oranica površine 259 četvornih metara. Tek detaljnijim uvidom u katastarsku česticu evidentno je kako je riječ o zemljištu u samom središtu grada, točnije između Reisnerove i Gundulićeve ulice. No, ovo je zemljište smješteno unutar prostora omeđenog kućama četiriju ulica, pa nije posve jasno na koji način mu je uopće moguće pristupiti.

Eventualan pristup možda bi se mogao osigurati kroz dvorište hotela Drava, na koje se ova čestica nastavlja. Druga nekretnina dio je šume izvan baranjskog sela Kotlina površine 514 četvornih metara, koja se vodi kao nerazvrstano poljoprivredno zemljište, a moguće ju je dobiti već za 5437 kuna.

Na đakovačkom području u selu Lapovci država prodaje ekonomsko dvorište veličine 1515 četvornih metara po početnoj cijeni od 530.600 kuna. Posebno zanimljiva nekretnina je ona u Vilić Selu kod Požege, gdje je ponuđen mlinski potok, i to po početnoj cijeni malo višoj od 10 tisuća kuna. U Novoj Gradišci nudi se kuća i dvorište površine 483 četvorna metra, i to za 23.212 kuna. Za 613 tisuća kuna država prodaje i dvorište i gospodarske zgrade PP-a Orahovica u Zdencima na površini većoj od 22 tisuće kvadrata. Najskuplja nekretnina u Slavoniji je ekonomsko dvorište u Trnjanima kod Slavonskog Brod na parceli od gotovo 60.000 četvornih metara, i to po početnoj cijeni od 896.600 kuna.

Inače, u izvješću koje je u okviru provedbe Nacionalnog programa reformi za 2017. ovih dana podnio ministar financija Zdravko Marić evidentno je kako prodaja državne imovine ne ide prema planu. Tako prihodi od nefinancijske imovine nisu postigli zadovoljavajuću dinamiku jer se prikupilo tek 40 milijuna, a planirano je bilo 91,45 milijuna kuna. U objašnjenju Ministarstva navodi se kako taj prihod uključuje prodaju i aktivaciju neiskorištene imovine kroz zakup, dodjelu na korištenje, osnivanje prava služnosti i prava građenja.

Veću efikasnost Marić očekuje da bi njegov sektor nekretnina trebao postići nakon donošenja Odluke o prodaji stanova u vlasništvu RH i izmjena Uredbe o načinu raspolaganja nekretninama RH, ali i objavom natječaja po jednostavnijoj proceduri, koje bi trebale uslijediti nakon donošenja novog zakona o upravljanju državnom imovinom.

Nefreteta Z. EBERHARD
Registar državne imovine

Na internetu je javno dostupan Registar državne imovine, na http://registar-imovina.gov.hr/. Kako ističu u ministarstvu, objavom Registra željelo se dati uvid u opseg i strukturu imovine u vlasništvu Republike Hrvatske te imati sveobuhvatne, autentične i redovito ažurirane pravne, fizičke, ekonomske i financijske podatke o imovini u vlasništvu RH, kao i nadzor nad stanjem te imovine. Registar treba omogućiti uspostavu mehanizama kvalitetnijeg i bržeg donošenja odluka o upravljanju imovinom, praćenje koristi i učinaka upravljanja imovinom te povezivanje Registra s ostalim javnim registrima.

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

IZABRAN NOVI PREDSJEDNIK

Milinković na čelu županijskog SDP-a

2

UVOĐENJE EURA KAO NACIONALNE VALUTE

Kovanice kuna banke će dvanaest mjeseci mijenjati bez naknade

3

PROJEKT REALIZIRAN U SURADNJI S DRŽAVNOM GEODETSKOM UPRAVOM

Upis u zemljišne knjige elektronički