Osijek
PONUDA NA GLAVNOJ TRŽNICI

Cijena trešanja prepolovljena, rajčice po 10 kn za kilogram
Objavljeno 8. lipnja, 2017.

Kad bismo gledali omjer ponude voća i povrća na gornjogradskoj tržnici, lako bismo vidjeli da je gotovo izjednačen. Bliži se sredina lipnja, a tržnica se sve više puni brojnim vrstama povrća i voća.

Nekima koje su na izmaku, primjerice trešnjama, cijena je pala za polovinu. Tako se sad kilogram može naći za deset kuna, a što je bila idealna prilika i za sugrađanku Tatjanu koja je, kaže, čekala da cijene padnu i da od trešanja napravi džem.

- Pravim taj džem i za razliku od džemova na koje smo naviknuli, primjerice od marelica ili šljiva, ovaj ima poseban okus. Potrebno je kilogram očišćenih trešanja, 3-4 žlice soka od limuna, pola kilograma smeđeg ili običnog šećera i vrećica želina. Trešnje pospem polovicom šećera i ostavim nekoliko sati - ispričala je sugrađanka. Zatim doda sok od limuna i skuhan želin promiješan s dvije žlice šećera. Trešnje dodatno usitni štapnim mikserom i potom kuha pet minuta te ih ulije u bočice i zatvori.

Od ostalih cijena možemo izdvojiti jagode po 18, marelice za deset, a u ponudi su i lubenice za osam kuna te breskve po 20 kuna, dok je kilogram jabuka sedam kuna. Limun se na svim mjestima prodaje po istoj cijeni, 20 kuna po kilogramu, no snižava se cijena rajčice koja je sad deset i 12 kuna, a u ponudi na tržnici je i mladi kupus za tri kune, rotkvica po četiri i paprika po 14 kuna. M. Mihelić

Zeleni četvrtak - ljubičasta mrkva

Je li to mrkva ili joj samo sliči – upitali su se prolaznici jučer na još jednom Zelenom četvrtku gdje je ljubičastu mrkvu izložio Ivica Černik, vlasnik poljoprivrednog obrta Černik iz Valpova. Ljubičasta mrkva nije ništa skuplja od tradicionalne narančaste, a Černik kaže da su se i kupci uvjerili da je puno slađa.

- Ova mrkva je iz ekološkog uzgoja, a sama proizvodnja ne razlikuje se od one obične mrkve. Kupci uglavnom odlično reagiraju i kupuju je, a mogu biti sigurni da nisu korišteni nikakvi pesticidi - poručio je Černik.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike