Regija
SLATKOVODNA NEMAN S PUŠKAŠA

Viškovački ribiči ostvarili
megaulov koji će se pamtiti
Objavljeno 6. travnja, 2017.
Iz Topoljskog Dunavca - Puškaša, u Baranji, ribiči su izvukli soma teškog 80 kilograma i dugačkog više od dva metra

Kada su prošlog vikenda četiri ribiča iz Viškovaca, sela nedaleko od Đakova, podigli kamp pokraj jezera Puškaš u Baranji, ni slutili nisu kakva će im se sreća osmjehnuti i s kakvim će se ulovom vratiti u selo. Mladen Blatančić, Antun Živković, Stjepan Matković i Jakov Dugandžić zabacili su još uvečer po dolasku udice i čekali noćni dolazak soma. Međutim, nisu ga dočekali pa su se u rano jutro čamcem u jezero otisnuli Mladen i Stjepan. Prvi ulov bio je som težak osam kilograma.

- Rekao sam im neka se vrate na jezero i neka ulove nešto veće, s čime ćemo biti u medijima - kaže nam Jakov Dugandžić, najavljujući nezapamćeni ulov. “Želja nam se ostvarila. Komunicirali smo s Mladenom i Stjepanom putem mobitela kada su nam rekli kako na udici imaju golemu ribu. Nakon sat vremena ponovno smo dobili poziv da mu ne mogu ništa. Poslije nekog vremena javili su nam kako su ribu dobili na površinu i kako je riječ o pravoj mrcini velikoj poput krokodila! Dao sam im neke upute kako se dalje ponašati kako bi soma izvukli iz vode, a to je već bilo nakon nekih sat i pol vremena njihove borbe u čamcu s ovom mrcinom”, priča nam raspoloženi Jakov. Kaže i kako je som ribiče u čamcu vozao po 150 metara u lijevu stranu pa natrag, a kada je ponovno izišao na površinu jedan od ribiča ga je uhvatio za usta i izvukao van.

- Rekao sam im neka skinu majicu sa sebe, jer nisu imali rukavice, kako bi ribi mogli staviti ruku u usta i da ga tako izvuku. Taj som je ulovljen na blinker zvan kašika! Borba je trajala oko sat i 45 minuta. Mi smo bili u kampu, a kada su došli nastao je tajac. Nismo mogli vjerovati što smo ulovili. To je bila ribetina koju nismo mogli gotovo niti izvući iz čamca - priča nam Jaković. - Tada smo procijenili da som ima između 65 i 70 kilograma - kaže Dugandžić. O svom ulovu, nastavlja, obavijestili su prijatelje na Puškašu gdje su im, kaže, rekli kako je to do sada jedan od najvećih somova na Puškašu upecan na udicu.

- Som je na kraju težio 80,07 kg, a bio je dugačak čak 2,22 metra. Mjerenje i vaganje obavili smo po povratku u Viškovce. Mnogo je ljudi dolazilo vidjeti tako velikog soma, zaista ste imali što vidjeti - kaže Dugandžić. Ne pamti se da je neko s ovolikim ulovom došao u selo.

Maja MUŠKIĆ
PREKALJENI RIBIČI

Inače, nije čudo da se viškovačkim ribičima osmjehnula ovakva sreća, jer svi su oni prekaljeni ribolovci. Jakov i Stjepan su članovi Športsko-ribolovne udruge Smuđ Viškovci, a Mladen i Antun su članovi Športsko-ribolovne udruge, odnosno kluba Udičar Zmajevac iz Baranje. No, dodaje Jakov, i on i Stjepan ondje također vade dozvole.

Možda ste propustili...

RAKITOVICA ĆE DOBITI DJEČJI VRTIĆ

Gradit će se moderan objekt za 50 mališana

JOSIP MILETIĆ REZIMIRAO MANDAT:

Gotovo 500 radnih mjesta u četiri godine

Najčitanije iz rubrike