Regija
UČENIČKA ZADRUGA I SLATINSKA ORGULJAŠICA

Praline Frajla Antoš slatinske “mozartice”
Objavljeno 21. svibnja, 2016.
U pralini je džem od grožđa nazvan Othello

SLATINA – Župa sv. Josipa u Slatini utemeljena je 1919. godine i kad je prvi župnik Stjepan Lesny počeo svoje pastirsko djelovanje, vjernici su ponovno dobili mogućnost obavljati sakramente u svome mjestu. Djevojke već 1921. godine organiziraju djevojačko društvo Presvetoga Srca Isusova kao prvu pripravu obiteljskoga katoličkog života, a orguljašica u crkvi tada je bila Jelka Antoš, kći šumara Ivana Antoša, koja je imenovana i počasnom članicom Crkvenog odbora. U vrijeme župnikovanja Julija Bürgera (kojega su partizani mučki ubili 1944.) orguljaš u crkvi bio je Milan Šulc, a nakon njega Pavao Kempf, ali je u slučaju njihove spriječenosti uvijek u crkvi bila Jelka Antoš i ona je s osobitom radošću na harmoniju pratila pjevanje.

Zbog posvećenosti crkvenom životu, učinjenih dobročinstava i pomoći u radu župniku 1925. godine primila je papinsko odlikovanje Pro ecclesia et pontifice. Gotovo cijeli život provela je u crkvi, a nije se udavala, pa su je mještani zvali frajla Antoš. Bila je posljednja vlasnica zgrade pokraj crkve, na mjestu današnjeg Općinskog suda, a kad je nakon Drugog svjetskog rata istjerana iz oduzete kuće, živjela je u župnom dvoru i svirala orgulje u crkvi.

Slatinski srednjoškolci, članovi učeničke zadruge “Slatina” Srednje škole Marka Marulića, i njihovi voditelji dosjetili su se da bi ime zaslužne orguljašice mogli dati jednom svom slatkom proizvodu. Tako je prošle godine nastala slatinska pralina Frajla Antoš, koja je u kratko vrijeme postala brend zadruge. Srednjoškolci priželjkuju da upravo njihove praline Frajla Antoš postanu još jedno prepoznatljivo obilježje grada.

– Povezali smo najbolje što imamo. Slatinske praline nastaju od keksa, čokolade, maslaca, malo ruma i džema od grožđa koji se zove Othello i koji je u pralini. Idealno je poslužiti hladno. Razmišljali smo i o nekim drugim slasticama, poput čokolade s paprikom ili pralinama s bijelom čokoladom i medom. Za sada smo odustali, ali u budućnosti računamo i na te mogućnosti. Očekujemo da će nam Frajla Antoš pomoći u plasmanu, kao što je za života pekla sjajne kolače i činila dobra djela.

Tako o slatinskim pralinama govore profesori voditelji zadružnih sekcija Željka Venus, Jasna Asić, Dario Vrbaslija i ravnatelj Darko Špoljarić, a na svoj proizvod izuzetno su ponosni i učenici, posebno Laura Čerba i Sunčica Lovrić, koje su osmislile crtež frajle Antoš na porculanskim šalicama. Kažu da frajla Antoš na crtežu nema lice jer ga treba zamisliti kad se zagrize slatinska pralina.

Petar ŽARKOVIĆ
Idu i na Vinodar

Slatinske praline Frajla Antoš već su predstavljene na Simpoziju Svjetske zdravstvene organizacije na Braču, na Smotri učeničkih zadruga Virovitičko-podravske županije osvojile su drugo mjesto, a uskoro će biti izložene na daruvarskom Vinodaru, međunarodnoj izložbi vina i sajmu tradicionalnih proizvoda.

Pjenušac i sekvoja

Slatina je poznata kao grad u kojem je proizveden prvi hrvatski pjenušac i u kojem raste najviše stablo u Slavoniji - mamutovac, sekvoja.

Možda ste propustili...

GRADIT ĆE OSAM RETENCIJA

Požega i naselja saniraju štete

PREDSJEDNIK NA PROSLAVI DANA GRADA NAŠICA

Milanović: Gradite i razvijajte se

U SRIJEDU ĆE BITI KONSTITUIRAN NOVI SAZIV GRADSKOG VIJEĆA ŽUPANJE

Većinu osigurale nezavisne liste, SDP i HDZ u oporbi

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana