Kultura
KREATIVNA RIZNICA ODJAVLJENA SVEČANIM PREDSTAVLJANJEM ROMANA JASNE HORVAT

Dekan Ekonomskog fakulteta pokazao kako Vilijun čitati uz pomoć pametnog telefona
Objavljeno 23. travnja, 2016.

U trećem danu Kreativne riznice prezentirani su sadržaji velikog broja izlagača izvan Osijeka. Na 28 različitih predavanja i radionica aktualizirala se tema društvene odgovornosti i kreativnih pristupa ekonomiji. Između ostalog bilo je riječi o kreativnosti u školi i ograničenjima školskog sustava, elektroničkim knjigama, digitalizaciji starih rukopisnih knjiga, revitalizaciji Tvrđe, marketingu na Instagramu, a predstavljani su festivali knjiga i filmova, ali i udruge mladih osječkih kreativaca. Među posjećenijim predavanjima bilo je i ono akademkinje Dubravke Oraić Tolić u kojem je zagrebačka profesorica s Filozofskog fakulteta govorila o Vukovaru kao ratnoj traumi i njezinim manifestacijama u hrvatskoj popularnoj kulturi, filmu, drami i prozi.


Zanimljivo je predavanje održao Matija Raos koji je govorio o položaju freelancera te o njihovu potencijalu u rješavanju nezaposlenosti u Hrvatskoj, a Antonijo Todorovikj Dimishkov pokazao je kako kreativno posluju poduzeća poput nogometnog kluba Real Madrid. Posjetitelji su imali prilike pogledati projekciju igranog filma Branka Ivande i Lidije Ivande Lea i Darija.


Ekonomski fakultet bio je pozivateljem i u povodu Noći knjige te je u sklopu Kreativne riznice multimedijski predstavljen „pametni roman“ Vilijun Jasne Horvat. Dekan EFOS-a, Vladimir Cini nazočnima je pokazao kako se ovaj roman čita uz pomoć pametnih telefona, a urednica Nives Tomašević izdvojila ga je kao prvi roman u njezinu uredničkom radu za koji je svoju uredničku praksu prilagodila novim tehnologijama. Akademkinja Dubravka Oraić Tolić predstavila je cjelokupni opus Jasne Horvat nazvavši ga Ars Horvatiana, a svoje je završne riječi uobličila u permutaciji poeme Milijun koja ju je nadahnula na opjevavanje autoričina opusa: „U Vilijunu  smo dobili / Čarobni roman-igračku: / Markov Put svile / Na beskrajnu potenciju vile.“ Time je pokazano kako roman nadahnjuje i književnu kritiku te kako vlastitu permutativnost prenosi na čitatelje.


Podnožje Aule glagoljice postalo je pozornicom na kojoj su se udružile glumačka interpretacija Stipe Gugića u ulozi Marka Pola i glazbena izvedba Vile Oblakinje skladateljice i solistice Tamare Šarlije s poetsko-znanstvenim predstavljanjem Vilijuna Dubravke Oraić Tolić. Na završetku ovog posve neuobičajenog predstavljanja „knjige-igračke“ Jasna Horvat govorila je o putničkom, misaonom i mrežnom nomadizmu kroz književnost kao medij kojim izražava uvjerenja, sklonosti i koncepte svoga književnog rada.


Iako je svečanim predstavljanjem romana Vilijun Jasne Horvat odjavljena Kreativna riznica 2016., najveći popularizacijski simpozij kulturne i kreativne industrije u Hrvatskoj, završne radionice održale su se još i u subotu.

Narcisa VEKIĆ

Možda ste propustili...

“HRVATSKA SVIJETU”

Izložba koja ruši stereotipe

OSVRT: XXXI. KRLEŽINI DANI U OSIJEKU 2021.

Očitovanje domovinskoga humanističkog intelekta

POD POKROVITELJSTVOM MINISTARSTVA KULTURE I MEDIJA U SURADNJI S KC OSIJEK

Online uživo predstava “Botaničari”

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

MEĐUNARODNI DAN MUZEJA 18. SVIBNJA 2021.

Virtualna šetnja izložbom o ostavštini Weissmanna

2

POD POKROVITELJSTVOM MINISTARSTVA KULTURE I MEDIJA U SURADNJI S KC OSIJEK

Online uživo predstava “Botaničari”

3

BOIR u Veneciji