Regija
ZLATNE KUNE HGK NAJUSPJEŠNIJIMA U BRODSKOJ ŽUPANIJI

Najbolja mala tvrtka je Elda, srednja
Decospan Mato Furnir, a velika TEP
Objavljeno 12. prosinca, 2015.
Izbor najboljih napravljen je na temelju 21 pokazatelja uspješnosti

SLAVONSKI BROD - Tvrtka Elda iz Nove Gradiške, najuspješnija je mala tvrtka u prošloj godini, pa zbog toga i dobitnik Zlatne kune HGK na razini županije Brodsko-posavske. Gospodarsko vijeće se u kategoriji srednjih trgovačkih društava (do 249 zaposlenih), odlučilo za tvrtku Decospan Mato Furnir iz Oprisavaca, a najbolja velika tvrtka (više od 250 zaposlenih) je Đuro Đaković Termoenergetska postrojenja iz Slavonskog Broda.

- Oni su se istaknuli i ostvarili izvrsne rezultate u teškoj godini - prije dodjele nagrada kazao je predsjednik županijske HGK Drago Čugura. Izbor najboljih napravljen je na temelju 21 pokazatelja uspješnosti u prošloj godini kao i ukupnog poslovnog ugleda i utjecaja na razvoj djelatnosti kojoj pripadaju kao i utjecaja na razvoj gospodarstva u cjelini, istaknuo je direktor županijske HGK Krešimir Rudec. Prednost se ipak dala proizvodnim djelatnostima. U županiji je prošle godine poslovalo 1339 malih poduzetnika sa 8047 zaposlenika, a 76 posto ih je poslovalo pozitivno uglavnom zahvaljujući izvozu koji je ukupno prošle godine iznosio 417 milijuna kuna, što jhe 21,55 posto ukupnog izvoza poduzetnika ove županije.

Novogradiška Elda najveći je europski proizvođač tekućina za elektronske cigarete, a izvozom je u prošloj godini ostvarila gotovo 97 posto svojih prihoda, što s ponosom ističe predsjednik uprave Dario Marenić, ove godine dobitnik i visokog priznanja za menadžera godine.

U kategoriji srednjih tvrtki u županiji ih je poslovalo sa 2854 zaposlenih i ostvarenim izvozom od 626 milijuna kuna što je gotovo 33 posto ukupnog izvoza BPŽ-a. Decospan Mato Furnir bavi se preradom drva, proizvodnjom furnira i ostalih ploča od drva. S ukupno 285 radnika izvoze u 16 zemalja, a u prošloj su godini ostvarili gotovo 92 posto ukupnih prihoda od izvoza, i investicije od 2,4 milijuna kuna. Vlasnik Mato Vladić naglašava kako im je cilj i dalje rast izvoza.

Među velikim tvrtkama tri su velika trgovačka društva s područja BPŽ-a koja zapošljavaju 2550 radnika. Njihov ukupni izvoz iznosio je u prošloj godini 892 milijuna kuna, što je više od 82 posto ostvarenog ukupnog prihoda. Dobitnik Zlatne kune, županijske HGK ĐĐ TEP, vodeći je europski isporučitelj tlačnih dijelova kotlova prema vlastitom dizajnu ili dizajnu kupaca. Regionalni je lider u projektiranju i proizvodnji klotlovskih postrojenja, energetskih otoka zasnovanih na izgradnji drvene biomase. Kogeneracijsko postrojenje na biomasu izgradili su i u slavonskobrodskoj Drvnoj industriji, kazao je direktor Ivica Marić, istaknuvši kako je ipak većina njihovih kupaca na inotržištu.

Marija RADOŠEVIĆ
NAGRAĐENI JUBILARCI

Za izniman doprinos u razvitku hrvatskog gospodarstva, jučer su nagrađeni i dosadašnji dobitnici zlatne kune, Rekord Tim iz Oriovca za 40 godina uspješnog poslovanja te Slavonija DI za 125 godina rada. Uspješni poduzetnici Marko Pejić i Martina Ravlić Janković obećavaju kako će i dalje raditi odgovorno.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana