Osijek
“MAGNUM CRIMEN 1945.”

U HNK-u prikazan film Nade Prkačin o stradanju na Bleiburgu
Objavljeno 26. lipnja, 2015.

“Magnum crimen 1945.” naziv je dokumentarnog filma o stradanjima na Bleiburgu, autorice Nade Prkačin, koji je u srijedu prikazan u osječkom HNK-u. Film je rađen u povodu 70. godišnjice velikog zločina koji se u svibnju i lipnju 1945. dogodio nad hrvatskim narodom, a projekcija u Osijeku privukla je mahom predstavnike braniteljske populacije.

- Nastavak je to priče o pokolju fratara iz Širokog Brijega, a odlučila sam se na ovu nezahvalnu temu jer je i moj djed preživio Bleiburg. Htjela sam prikazati istinu o povlačenju i putu prema Bleiburgu, a zanima me i zašto su na grobnicama još uvijek samo bačene kosti. Ti pokojnici još uvijek nisu našli spokoj u označenim grobnicama. Također, zanima me i zašto za te zločine, na kojima je nastala bivša Jugoslavija, još uvijek nitko nije odgovarao. Tko je o tomu pričao, proganjan je, i tako smo došli do 1991. godine - rekla je autorica Nada Prkačin te dodala kako se mora učiti iz povijesti.

Inače, Nada Prkačin zaključila je i kako za sve koji se počnu baviti poviješću i dokazivati da su tu za svoj narod ubrzo počinju problemi koje stvaraju "oni koji ovu državu ne žele".

- Sada se vidi tko je tko i što je što. Sada nam preostaje do kraja se izboriti za ono za što smo se borili 1991. godine - rekla je Prkačin.

Film u 60 minuta, snimljenih od veljače ove godine, prikazuje svjedočanstva sudionika događanja, a autorica kaže kako je bilo teško "ugurati" sve relevantne informacije u tom vremenu. Posebno je Prkačin ponosna na svjedočanstva britanskih časnika snimljena 1989. godine koja joj je ustupio hrvatski iseljenik koji trenutno živi u Americi. I. Sekol

Možda ste propustili...

DJEČJI VRTIĆ “ZVONČIĆ”

Osijek i Čepin zamijenili vlasništvo

SVE MASOVNIJE CIJEPLJENJE STANOVNIŠTVA

Postanite volonter Crvenog križa na cijepnim punktovima

ROBERT DORA OPET PREDSJEDNIK UDRUGE SV. VINKA PAULSKOG

Brinu se o pedeset obitelji u potrebi

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

MIRA I DRAGUTIN KERŽE OBNOVILI BRAČNE ZAVJETE

Pozlatili 50 bračnih godina

2

DA PUKNEŠ K’O KOKICA: PRIČA O ZAKUPU POVRŠINA KOD ZOO-A

Tko je tu lud? S jedne
strane ograde najam 4620,
s druge samo 800 kuna!

3

KRISTINA VAJDA, POKRETAČICA ESSEKERKI

Želim da se žene 40+
osmjehuju i vole sebe