Novosti
OSNIVAČ NOVE “DRŽAVE” NE ODUSTAJE

Jedlička podijelio prva “državljanstva Liberlanda”
Objavljeno 3. svibnja, 2015.

Vezani članci

LIBERLAND - GLAVNA BARANJSKA TEMA

Jedlička će u svojoj “državi” imati i vatrogasce

Vit Jedlička, češki političar i osnivač fiktivne države “Liberland”, u subotu je podijelio prva “državljanstva”, javlja srbijanska agencija Tanjug. "Državljanstva" je podijelio onima koji su se okupili u restoranu nedaleko od Bačkog Monoštora i pokušali doći do zemljištva koje je Jedlička proglasio državom, ali im to nije dopustila hrvatska pogranična policija. Kako javlja Tanjug, Jedlička tvrdi da je dobivanje “državljanstva” zatražilo oko 300 tisuća osoba, te je najavio održavanje “općih izbora”.

Podsjetimo, Vit Jedlička “osnovao” je državu na ničijoj zemlji sredinom travnja, na prostoru uz desnu obalu Dunava, “džep” u blizini Szunyog Csarde i Monyorosa. Tada je na stupu izvjesio državnu zastavu svog “Liberlanda”. Navodno je povod njegovu postupku bio hrvatsko-srpski teritorijalni spor zbog tog područja, a Jedlička tvrdi da je riječ o “ničijoj zemlji”, pa je osjetio da je može prisvojiti. Jedlička je čelnik Stranke slobodnih građana u regiji sa središtem u češkom gradu Hradec Kralove.

“Cilj osnivača nove države jest stvaranje društva u kojem mogu prosperirati pošteni ljudi, kojima država ne zagorčava život nepotrebnim zabranama i porezima. Osnivače su inspirirale državice poput Monaka i Lihtenštajna, a najviše Švicarska”, objavljeno je na web-stranicama nove "države", u koju Jedlička poziva sve one koji nisu komunisti, neonacisti ili ekstremisti.(D.Pav./I.G.)

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

U HRVATSKOJ 1.373 NOVA SLUČAJA ZARAZE SARS-COV-2, UMRLO 15 OSOBA

U OBŽ 72, u VSŽ 36 novih pozitivnih

2

ENERGETSKA OBNOVA OBITELJSKIH KUĆA

Za cjelovitu obnovu može se dobiti i 204.000 kuna poticaja

3

PENAVINO POLITIČKO NEODRASTANJE

Vukovar kao oruđe ostvarenja osobnih ambicija i interesa