Osijek
SEZONA KRAĐA BICIKALA

Probudili se kradljivci: Bicikli nestaju
iz dvorišta, stubišta, podruma, s ulica
Objavljeno 2. travnja, 2015.
U samo nekoliko posljednjih dana zaredalo je više krađa

Iako u Policijskoj upravi osječko-baranjskoj još nemaju statističke podatke za ožujak, prema pričama građana lako je zaključiti kako su se s dolaskom nešto toplijih dana iz hibernacije probudili kradljivci bicikala.

U samo nekoliko dana zaredalo je više krađa, a bicikli različite vrijednosti nestajali su s javnih površina, iz dvorišta, ulaza zgrada...

No, dok se čeka statistika za ožujak, iz PU osječko-baranjske poručuju kako je u prva dva mjeseca 2015. zabilježeno znatno manje krađa bicikala nego lani u siječnju i veljači. Naime, u spomenutom razdoblju ove godine evidentirano je 18 krađa bicikala, a prošle godine taj je broj bio i više nego dvostruko veći - 38 ukradenih bicikala.

- Od ukupnog broja, četiri krađe bicikla odnosile su se na krađe za koje se postupak pokreće po službenoj dužnosti, odnosno radi se o biciklima čija je vrijednost veća od 2000 kuna. Od ta četiri bicikla tri su pronađena i vraćena vlasnicima. Vrijednost ukradenih bicikala iznosi između 2100 i 4500 kuna. U navedenom razdoblju od ukupno 18 ukradenih bicikala 14 je bicikala za koje se postupak pokreće po privatnoj tužbi, odnosno vrijednost je takvih bicikala do 2000 kuna - kažu u PU osječko-baranjskoj.

Inače, tijekom 2014. na području Osijeka ukradena su ukupno 274 bicikla, a 28 krađa odnosilo se na krađe za koje se postupak pokreće po službenoj dužnosti. Od toga je 17 bicikala pronađeno i vraćeno vlasnicima, a 246 slučajeva odnosilo se na krađu bicikala za koje se postupak pokreće po privatnoj tužbi. Naravno, to je nepotpuna statistika, jer za velik broj jeftinijih bicikala vlasnici krađu i ne prijavljuju.

Iz policije savjetuju i kako prevenirati krađu, bicikl učiniti nepoželjnijim lopovima te kako postupati dođe li do otuđenja. Tako je važno zapisati broj okvira bicikla i čuvati račun, a poželjno je i bilo kakvim oznakama trajno stvoriti unikatan izgled bicikla.

- Zapišite dijelove, komponente i, ako ga imate, serijski broj prednjeg amortizera, jer je i to „na cijeni“, dobro je fotografirati bicikl, a račun treba čuvati dok god je bicikl u prometu. Zaključajte bicikl zaštitnim lancem, ne koristite se „dječjim“, jeftinim lancima i lokotima s četveroznamenkastim šiframa, koje kradljivci mogu lako prepiliti ili razbiti, nego rabite spiralnu ili čeličnu sajlu s bravom, zaključajte i bravu na žbicama, ako je imate. Ako niste u blizini parkirališta namijenjenog biciklima, svoje prijevozno sredstvo na dva kotača možete vezati za stablo ili čvrsti, metalni predmet poput stupa ili ograde. No bitno je imati dovoljno dugu sajlu kako biste je mogli provući kroz nekoliko mjesta na biciklu. Bicikl nemojte uvijek parkirati na istom mjestu, ne ostavljajte alat u torbicama na biciklu, mogao bi dobro poslužiti kradljivcu, ne ostavljajte bicikl bez nadzora na vidljivim i lako dostupnim mjestima, posebno noću - samo su neki savjeti iz MUP-a.

Ivan SEKOL

274

bicikla ukradena su u 2014. godini na području Osijeka

Policija pokreće postupak po službenoj dužnosti samo za ukradene bicikle vrjednije od 2000 kuna

Možda ste propustili...

POLITIČKE KARIKATURE NA ULAZU U POTHODNIK

Došlo svih sedmoro kandidata za gradonačelnika

“ZDRAVKO RUŠI ZIDOVE” U SUBOTU OD 10 SATI NA LIJEVOJ OBALI DRAVE

Vježbajte bez obzira na dob, kondiciju, ili višak kilograma!

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana