Novosti
AUTOCESTA A5: SLAVONIKOM PROŠLE GODINE PROŠLO 8300 VOZILA VIŠE

Umjesto autoceste do Belog Manastira profil jeftinije državne ceste
Objavljeno 16. siječnja, 2015.

Autocestom A5 Beli Manastir – Osijek – Svilaj, odnosno Slavonikom, prošle je godine u odnosu na 2013. prošlo 8300 vozila više, ukupno 610.718 vozila. Iz HAC-a najavljuju i nastavak investicija te dovršetak radova na mostu preko Drave u drugoj polovini ove godine.

- Na autocesti A5, koja se nalazi na koridoru 5C, u tijeku su radovi na mostu preko rijeke Drave, planirani rok završetka radova je druga polovica 2015. godine. Radovi na dionici Sredanci - granica Bosne i Hercegovine, dužine 3,5 km (izuzev mosta preko rijeke Save) završeni su, proveden je tehnički pregled i očekuje se izdavanje uporabne dozvole. Za most preko rijeke Save u tijeku je definiranje dokumentacije za ponovno nadmetanje, nakon povedenog natječaja i izbora izvođača radova, rok za gradnju predmetnog mosta je 24 mjeseca nakon uvođenja izvođača u posao - doznajemo u HAC-u.

Pojašnjavaju i kako je koridor 5C poveznica sjeverne, srednje i južne Europe, međutim s obzirom na to da je riječ o projektima triju država, od kojih svaka ima svoje programe cestogradnje, trenutno nije moguće predvidjeti rok završetka gradnje.

- Važno je naglasiti da bez kompletno izgrađenog koridora, ponajprije dijela koridora u BiH, nije nužna gradnja autoceste A5 u punom profilu autoceste, što ne znači odustati od povezivanja Slavonije i Baranje, nego se samo razmatraju mogućnosti gradnje npr. dionice most Drava - Beli Manastir u profilu državne ceste. Dok bi se poddionica Čvor Osijek - most Drava radila u punom profilu autoceste (za navedenu poddionicu provedeno je nadmetanje i tijekom veljače očekuje se potpis ugovora). Za nastavak gradnje posljednje dionice granica Mađarske - Beli Manastir nužni je uvjet izrada projektno-tehničkog elaborata usklađenja trasa autocesta u R. Hrvatskoj i Mađarskoj. Hrvatska strana planira završetak dionice od Osijeka do mađarske granice uskladiti sa završetkom radova na mađarskoj dionici autoceste Pečuh – hrvatska granica. Dakle, tek nakon dovršetka cijelog koridora 5C, autocesta A5 bit će u svojoj punoj funkciji, trenutno autocestu A5 promatramo u sklopu autoceste A3 i možemo reći da ona ostvaruje planirani promet u ovom segmentu - ističu u Hrvatskim autocestama d.o.o. M.Muškić

Autocesta s pet dionica

Autocesta A5 ukupne duljine 88,6 kilometara podijeljena je na pet dionica: granica Mađarske - Beli Manastir (5 km), Beli Manastir – Osijek (24,6 km), Osijek – Đakovo (32,5 km), Đakovo – Sredanci (23 km) te Sredanci – granica BiH (3,5 km). U prometu su zasad druga i treća dionica (Đakovo – Sredanci i Osijek – Đakovo), ukupne duljine 55,5 kilometara.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PREKOGRANIČNI ŠOPING KLECA POD TERETOM KORONE

Potrošnja Slavonaca u BiH smanjena za čak 500 posto

2

STOŽER CIVILNE ZAŠTITE

OBŽ: Dvoje novooboljelih, jedna preminula osoba

3

ODLIČAN ODZIV NA CIJEPLJENJE BEZ NARUČIVANJA U DVIJE ŽUPANIJE

Dr. Krešić: Iskoristite svaku mogućnost za cijepljenje zbog sebe i starog života