Osijek
EDUKACIJA O UZGOJU POVRTNIH KULTURA U URBANIM SREDINAMA

Nezaposleni, javite se do 10. lipnja!
Objavljeno 1. lipnja, 2013.

Jedan od stalnih oblika borbe protiv nezaposlenosti svakako je edukacija. U tom cilju osječki Poljoprivredni fakultet počinje provedbu projekta “Eko eduko park” kao model socijalne uključenosti i zapošljavanja ugroženih i marginaliziranih skupina kroz stjecanje edukacije u programu pomoćnog radnika u ekološkoj proizvodnji povrća, voća i cvijeća.

No, neobično u ovom slučaju je to što će se polaznici tečaja educirati o uzgoju povrtnih kultura u urbanim sredinama, u ovom slučaju u dvorištu stambene zgrade u samom središtu Osijeka. U dvorišnom prostoru Energentskog centra u Reisnerovoj ulici bit će instaliran mini vrt – na 50 četvornih metara proizvodit će povrće, a na 150 četvornih metara cvijeće i voće. Svojevrsni je to “vrt bez motike” jer proizvodnja je koncipirana tehnologijom visokih gredica, dakle u kontejnerima koji su izdignuti s površine tla. Kao takvi omogućuju i rad onim osobama koje imaju teškoće lokomotornog sustava ili su pak vezane uz invalidska kolica.

Projekt je predstavljen krajem travnja, dok je sada raspisana obavijest o izboru polaznika pred kojima je edukacija od 138 sati, od čega su dvije trećine predviđene za praktičnu nastavu. Uvjet za prijavu jest dugotrajna nezaposlenost. Zanimljivo je da će se u provedbu projekta moći aktivno uključiti i stanari zgrade, koji osim što će biti u prilici konzumirati uzgojeno povrće, prikupljanjem biootpada mogu sudjelovati u njegovu kompostiranju. U konačnici, tim bi stanarima na daljnju upotrebu ostao ovakav mini vrt.

Rok za prijavu je 10. lipnja, a edukacija će se provoditi od rujna 2013. do svibnja 2014. D. Kuštro

OBROK, TROŠKOVI PUTA I ČUVANJE DJECE TIJEKOM EDUKACIJE

Ovaj projekt nudi i rijetko viđenu brigu o polaznicima. Osim što će im biti plaćeni troškovi puta i obroka, za polaznike s djecom, a koji nemaju riješeno njihovo čuvanje, organizatori će, za trajanja edukacije, osigurati igraonice za djecu pod stručnim vođenjem i nadzorom!

Možda ste propustili...

VERONIKIN RUBAC I OSJEČKI FRANJEVCI

Proslavljen 1. svjetski dan djedova, baka i starijih

BICIKL, GUMA I DOBRO RASPOLOŽENJE

Gumiranje na Dravi 21. kolovoza. Prijavite se!

Najčitanije iz rubrike