Kultura
AUKCIJA SLIKA U HNK-U

Sav prihod za gradnju crkve u Gajiću
Objavljeno 31. svibnja, 2013.

OSIJEK - Aukcija slika humanitarnog karaktera, čiji je sav prihod namijenjen gradnji crkve u etnoselu Gajić, održana je u Hrvatskom narodnom kazalištu u Osijeku, u organizaciji Udruge vinara i vinogradara Martinovo brdo iz Gajića.

Slike koje su se nudile na aukciji djela su poznatih akademskih slikara iz tri zemlje: Hrvatske, Mađarske i Srbije, a nastale su na tradicionalnoj slikarskoj koloniji Panon. Riječ je o ukupno 22 slike, koje potpisuje 15 umjetnika. To su: Franjo Takač, Laslo Petrik, Jakov Makaji, Vanja Zalaj, Andrija Bošnjak, Rada Zalaj, Geza Verebeš, Aleksandar Petrović, Sreto Balaž, Nevenka Džonlić, Ana Oršolić, Irena Čegar, Đuro Vidaković, Bilja Stanić i Attila Mihaly.

Slike su rađene u tehnikama akvarel, ulje na platnu i suhi pastel, a motivi su uglavnom baranjski. Na aukciji je bio i Vladimir Šišljagić, župan osječko-baranjski, koji je kupio jednu sliku.

- Mještani Gajića imaju svoj stoljetni san. Želja im je sagraditi crkvu u svom etno selu. Zato aukciju održavamo pod sloganom Vjera i ljubav vode nas kroz život - kaže Janja Čeliković, predsjednica udruge Martinovo brdo.

U glazbenom dijelu programa nastupili su gajdašica Maja Kešić Masle iz Topolja i učiteljski zbor Providenca, iz OŠ Darda, pod ravnanjem Aleksandre Čeliković Cvidrak. Organizaciju ove humanitarne aukcije pomogla je prof. Eržebet Tomić, ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Poetika. Na žalost, na aukciji u HNK-u nije prodano mnogo slika, stoga će se aukcija ponoviti. V.Latinović

Možda ste propustili...

FESTIVAL UMJETNIČKE TAMBURAŠKE GLAZBE

Prijave su otvorene zaključno do 1. rujna

ROMAN BRITT BENNET MNOGI SU PROZVALI NAJBOLJOM KNJIGOM U 2020. GODINI

"Moja nestala polovica" objavljena na hrvatskom

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

MLU: PRVI IZ SERIJE KONCERATA NOVOG HRVATSKOG JAZZA

Sjajni Reel Problems u Osijeku

2

PROJEKT FOTO MUZEJ U VUKOVARU

Mladi, prijavite se na fotografsku radionicu!

3

POČEO JE MOTOVUN FILM FESTIVAL

Do 31. srpnja u ponudi više od stotinu filmova