Novosti
STOP OMETANJU NASTAVE

Izgrednici u školama ipak neće moći biti udaljeni sa sata
Objavljeno 25. ožujka, 2013.

ZAGREB - Učenika koji pod satom ometa nastavu, vrijeđa ili psuje nastavnik će odsad prvo upozoriti na neprimjereno ponašanje, a ako ga ovaj ignorira alarmirat će školskog pedagoga i roditelje. U slučaju fizičkog nasilja kojemu ne mogu sami stati na kraj, imat će pravo u školu pozvati i policiju. U nacrtu novog pravilnika o načinu postupanja odgojno-obrazovnih radnika školskih ustanova u poduzimanju mjera zaštite prava učenika te prijave svakog kršenja tih prava nadležnim tijelima, koji je ministar Željko Jovanović upravo stavio na javnu raspravu, propisuje se kako postupiti u određenoj situaciji u razredu i zaštititi učenike od nasilja.

Tako će učenik koji pod satom, na primjer, na mobitelu igra igrice ili šalje sms-poruke, mobitel morati odložiti na vidljivo mjesto do kraja sata. Ako to odbije, nastavnik će odmah pozvati njegovog roditelja i pedagoga ili drugog stručnog suradnika škole. Roditelj će, ako ne želi imati posla s centrom za socijalnu skrb, morati doći u školu i postupiti u skladu s mjerama koje mu u školi preporuče. U slučaju učestalog kršenja kućnog reda škole učeniku će se izreći pedagoška mjera opomene ili ukora, a škola će u dogovoru s centrom za socijalnu skrb dogovoriti načine pomoći učeniku i roditeljima. U slučaju učestalog divljanja učenika, škola će organizirati dodatne edukacije učenika i roditelja na razini razreda ili cijele škole.

- Ne vidim da će ovakav pravilnik išta promijeniti u školama. Njegove su upute nešto kao - ako pada kiša otvorite kišobran, ako bude nasilja, zovite policiju, komentira novi pravilnik Dalibor Perković, predsjednik udruge "Nastavnici organizirano", koja je neuspješno tražila uvođenje suspenzije sa sata za učenike koji ometaju nastavu.

- U pravilniku stoji da učeniku koji pravi nered objasnimo posljedice takvog postupka, a posljedica zapravo nema - upozorava Perković, pitajući se tko će nastavnicima priteći u pomoć u školama koje nemaju stručnih suradnika, pedagoga i defektologa.

- Sve smo to i dosad radili slijedom zdravog razuma, a ovaj će pravilnik samo povećati količinu papirologije u školama - zaključuje predsjednik udruge nastavnika. LJ.B.Martinović

Posljedica divljanja po školama zapravo nema, upozorava udruga “Nastavnici organizirano”

Možda ste propustili...

KLINIKA ZA TUMORE KBC-A SESTRE MILOSRDNICE

Prosvjed zbog odlaska radiologa

NOVA INTERVENTNA VOZILA STIGLA U SKLOPU DANA VATROGASTVA

Vatrogascima 75 kombija i 15 vozila

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

U SAMOIZOLACIJI 1200 OSOBA

OBŽ: Novopozitivno 45, preminulo sedam osoba

2

KAMPANJA U ČETIRI VELIKA GRADA

U Osijeku je najviše trošio Kušec, slijede ga Šišljagić i Radić

3

PRISTIŽU VEĆE KOLIČINE CJEPIVA

VSŽ: 15 novooboljelih osoba