Novosti
TRAŽE ISPLATE ZAOSTALIH PLAĆA

Radnici Varteksa u štrajku
Objavljeno 6. svibnja, 2024.
Rajković: Na vrijednu imovinu Varteksa oko su bacili pripadnici krupnog kapitala
Radnici varaždinske tekstilne tvrtke Varteks od ponedjeljka su u štrajku zbog neisplate plaća dijelom za veljaču te za cijeli ožujak, a s konferencije za novinare poručili su da će štrajkati sve dok im se plaće ne isplate te da članica Uprave Jelena Bošnjak više ne uživa povjerenje radnika.

Tomislav Rajković, predsjednik Udruge radničkih sindikata Hrvatske, istaknuo je kako nije tajna da je Varteks već duže vrijeme u teškoj situaciji, ali da je u 105-godišnjoj povijesti već bilo takvih trenutaka koji su završili pozitivno. "Prvi put ovako dugo su neisplaćene plaće i isto tako proizvodnja nije nastavljena. Malo apsurdno, ali radnici Varteksa i sam Varteks taoci su svojih vrijednosti, vrijednosti imovine Varteksa", rekao je Rajković. Dodao je da su na tu imovinu "oko bacili pripadnici krupnog kapitala koji je se žele domoći što jeftinije i što brže". Uzrok problemima vidi u lošem vođenju kompanije prijašnjih uprava, a pogotovo sadašnje. Za članicu Uprave Jelenu Bošnjak ustvrdio je da je većinu radnog vremena uopće nema u Varteksu te da se bavi svojim privatnim biznisom.

Rajković je poručio da Sindikat nudi rješenje, a to je da se vjerovnici dogovore oko prodaje neaktivne imovine Varteksa, koja je, kazao je, procijenjena na oko 20 milijuna eura, te da dio dogovora bude i tvrtka kako bi se mogla nastaviti proizvodnja. Na novinarsko pitanje kako je Jelena Bošnjak reagirala na najavu štrajka, odgovorio je da je radnicima poslala dopis "u kojem je cijeli niz neistina i laži" te da je pokušala štrajk prekinuti ponudivši 50 eura onima koji neće sudjelovati. Do kraja mjeseca trebala bi se održati Glavna skupština Varteksa na kojoj će biti riječi o dokapitalizaciji poduzeća, no Rajković smatra da to ipak neće biti dovoljno za nastavak poslovanja.

“Ukupan dug koji je osiguran imovinom vjerovnika iznosi oko 22 milijuna eura. Obavljeni su razgovori s vjerovnicima, ali glavnu riječ vode banke. Kada bi se radila prisilna prodaja nekretnina, sav novac bi išao bankama i od tuda proizlazi najveća pregovaračka snaga u pregovorima. HBOR traži kompletan iznos od prodaje da se najprije zatvori dug, a da se nakon toga dogovaraju vlasnici i ostali vjerovnici o podjeli tog novca", kazao je jedan od većinskih vlasnika dionica Varteksa, Stjepan Čajić. Dodao je da je na Upravi društva, koja bi do kraja mjeseca trebala održati Skupštinu, odluka hoće li se ići u prodaju. Čajić, koji je u nekoliko navrata davao pozajmice Varteksu za isplatu plaća, zapitao je pred novinarima i radnicima jesu li sva ta sredstva stigla do radnika. Dodao je kako se, prema njegovim spoznajama, poveći dio novca koristio za marketinške kampanje a da je pitanje koliko je to bilo opravdano

Situaciju u Varteksu u ponedjeljak je na traženje novinara u Varaždinu komentirao i ministar gospodarstva Damir Habijan, podsjetivši da je riječ o privatnom trgovačkom društvu u kojem RH nema dionice. Hina
Možda ste propustili...

POTROŠAČKE CIJENE U TRAVNJU 3,7 POSTO VIŠE NEGO LANI

Najniža stopa inflacije od rujna 2021. godine

PRIJE PREDSTAVLJANJA NOVE VLADE

Oporba ponovila da se radi o prevari birača