Mozaik
100 TAMBURAŠA U LISINSKOM

“Šokačka rapsodija”
publici oduzela dah
Objavljeno 6. svibnja, 2024.
Autor prve klasične kompozicije za klavir i tamburaše je Matej Meštrović
Bravo, maestralno! U dvije riječi koje, nažalost, ne mogu opisati sve emocije koje su se u nedjelju navečer osjećale u zagrebačkom Lisinskom nakon još jednog spektakla "Šokačke rapsodije".

Teško je ocijeniti je li publika duže pljeskala Valpovčaninu Dominiku Miloševiću nakon solodionice na bisernici u "Pequeña czardi" ili Luki Juriši iz Đakova, koji je na A braču imao solodionicu u "Bunjevačkom kolu". Ništa manje nije oduševio ni mladi Filip Butković svirajući na gajdama, uz orkestar, "Srijemsko kolo".

Inače, ove godine u Hrvatskom tamburaškom orkestru muziciralo je 100 tamburaša iz četrdesetak mjesta, najvećim djelom iz Slavonije i Baranje. Praizvedba skladbe "Šokačka rapsodija" Mateja Meštrovića, prve klasične kompozicije za klavir i tamburaše u trajanju 11 minuta, ostavila je publiku bez daha. Ovacijama je nagrađen autor, ali i Marko Sesar, koji je sigurnom rukom vodio orkestar u ovoj iznimno složenoj kompoziciji.

I drugi dirigent, Damir Butković, još je jednom dokazao koliki ima osjećaj za slavonsku tradicijsku glazbu i tamburaške hitove. Tisuću i osam stotina posjetitelja, koji su imali sreću da su u prvih dva i pol sata od početka prodaje ulaznica iste nabavili, jednako su oduševili gosti: operni solisti Marija Vidović i David Oštrek te Željko Bebek s legendarnim pjesmama "Žuta ruža" i "Laku noć svirači". Uz njih u programu su nastupili Ženska vokalna skupina Nene iz Bošnjaka, a muške pjevačke skupine Babogreci iz Babine Grede i Baće iz Bošnjaka na početku su izveli po jednu od svojih poznatih pjesama.

Recimo i da je ovogodišnji koncert bio posvećen 85-godišnjem Brođaninu Mihaelu Miji Feriću, glazbenom pedagogu, dirigentu i autoru brojnih knjiga za kojeg je voditelj Željko Lončarić rekao da je uvelike zaslužan za umjetničko profiliranje Šokačke rapsodije.

Tanja Kvorka
Dobitnik Reda Danice hrvatske s likom Marka Marulića
 
 
Mihael Ferić odlikovan je 2023. Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića za osobite zasluge i izniman doprinos na području kulturne baštine kroz očuvanje i popularizaciju hrvatske tamburaške glazbe te afirmaciju tradicijskog i suvremenog tamburaškog stvaralaštva. Glazbeni je pedagog, dirigent, publicist, počasni građanin Slavonskog Broda. Utemeljio je i kao dirigent i umjetnički voditelj od 1980. do 1992. u Slavonskom Brodu vodio TO RKUD-a "Đuro Salaj". Bio je suosnivač i voditelj TS Berde band te jedan od prvih dirigenata na koncertima "Šokačka rapsodija". Kao dirigent tamburaških orkestara gostovao je diljem Europe. Dugogodišnji je predavač na seminarima za dirigente tamburaških orkestara i voditelje malih sastava kao i na folklornim seminarima diljem Hrvatske. Zaslužan je za upis napjeva bećarca, svatovca i tambure samice u Registar kulturnih dobara RH i za upis bećarca na UNESCO-ov reprezentativni popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva. Autor je postava Muzeja tambure u Slavonskom Brodu.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike