Crna kronika
SLAVONSKE CESTE PUNE RECIDIVISTA

Ne mare za kazne. Kako ih zaustaviti?
Objavljeno 7. svibnja, 2024.
Nepopravljivi riskiraju kazne i do 3700 eura i trajni gubitak vozačke dozvole
Promjena nema, novi vikend, novi zatečeni pijani vozači na cestama i nove zabrane vožnje motornim vozilima. Fascinira činjenica da nemali broj vozača u Slavoniji i Baranji, unatoč visokim novčanim kaznama i sigurnoj zabrani vožnje, svjesno u pijanom stanju sjeda za upravljač svojih vozila. Ovaj ćemo put podsjetiti što čeka zaustavljene pijane vozače u daljnjem postupku, kolike kazne mogu očekivati (novčane, ali i zatvorske) te koliko vremenski mogu ostati bez B-kategorije.

Policija protiv vozača koji u razdoblju od dvije godine prikupe 12 negativnih prekršajnih bodova, na temelju pravomoćne odluke o počinjenim prometnim prekršajima, pokreće postupak ukidanja i oduzimanja vozačke dozvole. Kada je riječ o mladim vozačima, njima se vozačka ukida i poništava ako u razdoblju od dvije godine prikupe devet negativnih bodova. Ako ponovo žele na cestu, osobe kojima je vozačka dozvola ukinuta moraju ponovno polagati vozački ispit, ali tek nakon proteka dvije godine od izvršnosti rješenja o ukidanju vozačke dozvole.

Kutak za vozače


Vozača koji je upravljao vozilom nakon što mu je rješenjem ukinuta i oduzeta vozačka dozvola, a prije stjecanja prava na upravljanje vozilom, kaznit će se za prekršaj novčanom kaznom u iznosu od 1320 do 2650 eura ili kaznom zatvora u trajanju do 60 dana. Ako je prekršaj počinjen drugi put, odnosno svaki sljedeći put, izreći će mu se i zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom.

Što se tiče pijanstva za vrijeme vožnje, za prekršaj upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola u krvi iznad 1 do 1,50 promila predviđena je novčana kazna u iznosu od 660 do 1990 eura, zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom ako je prekršaj počinjen drugi put, odnosno svaki sljedeći put te četiri negativna prekršajna boda kada pravomoćnom sudskom odlukom o prekršaju bude proglašen krivim. Stanje svojih negativnih prekršajnih bodova vozači mogu provjeriti osobno dolaskom u policijsku postaju ili preko izbornika na mrežnim stranicama MUP-a poslova pod naslovom ‘‘Kutak za vozače‘‘.

U većini slučajeva pijanim vozačima recidivistima, ili ponavljačima drugih prometnih prekršaja, policija će privremeno oduzeti vozilo, a o mogućem trajnom oduzimanju vozila policija nema ingerecije, o tome odlučuje nadležni sud. Ako recidivist uporno krši prometna pravila, vozilo mu se može oduzeti i postati vlasništvom Republike Hrvatske. Takvih je slučajeva bilo tek nekoliko ove godine u Slavoniji i Baranji.

Proteklog vikenda u Osječko-baranjskoj županiji zaustavljeno je 29 pijanih vozača (23 automobila i šest bicikla), a tri vozača odbila su testiranje na droge. Najpijaniji je, s 1,99 promila alkohola, bio 31-godišnji vozač automobila, a kojeg je policija zaustavila u subotu u 2.40 u Donjem Miholjcu. Morao je na triježnjenje.

Triježnjenje


U Vukovarsko-srijemskoj županiji je tijekom vikenda zabilježeno 11 prometnih nesreća. U subotu oko 3.30 u Županji je 19-godišnja vozačica automobila županjskih registracijskih oznaka, pod utjecajem alkohola od 1,1 promila, sletjela autom u kanal, pri čemu je lakše ozlijeđena. Najpijaniji vozač zatečen je u Posavskim Podgajcima, a riječ je o 70-godišnjem vozaču auta koji je u krvi imao1,48 promila alkohola. Zatečena su i dvojica recidivista. Prvo je u petak u 19.15 u Splitskoj ulici u Vinkovcima zaustavljen 46-godišnjak koji je, bez obzira na to što mu je vozačka dozvola ukinuta, vozio auto vinkovačkih registracija sa 1,18 promila alkohola. Drugi recidivist je 24-godišnjak iz Mirkovaca, koji je u subotu u 19.30 zaustavljen u Ulici Branka Radičevića u Mirkovcima. Ovaj vozač auta kojem je vozačka dozvola ukinuta i oduzeta zbog negativnih bodova u krvi je imao 1,33 promila alkohola. Obojica su završila na triježnjenju.

U Požeško-slavonskoj županiji utvrđeno je 110 prekršaja za vikend. Najveća novčana kazna predviđena je za prekršaj koji se dogodio u nedjelju oko 2.05 u Požegi u Ulici Jurja Križanića, gdje su policajci pokušali zaustaviti automobil koji je vozio 30-godišnjak. On to nije učinio, već je nastavio vožnju makadamskim putem, gdje je napokon zaustavljen. Vozač je imao 1,14 promila alkohola u krvi, a također je utvrđeno da mu je vozačka dozvola oduzeta i ukinuta zbog negativnih bodova. Izdan mu je optužni prijedlog na novčani iznos od 3690 eura i nova zabrana vožnje od 17 mjeseci.

Milan Bugarić
NEPOPRAVLJIVI ODVEDEN U ZATVOR
U nedjelju oko 11 sati u mjestu Sulkovci policajci su zatekli 49-godišnjeg vozača koji je bez zaštitne kacige i prije stjecanja prava na upravljanje upravljao mopedom. Nadalje je utvrđeno da kod sebe nije imao prometnu dozvolu vozila te da je višestruki počinitelj prometnih prekršaja. Vozač je uhićen i priveden na Prekršajni odjel Općinskog suda u Požegi, gdje mu je određeno zadržavanje u zatvoru u Požegi u trajanju od 15 dana i protiv njega slijedi optužni prijedlog zbog počinjenih prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama, a također mu je privremeno oduzeto vozilo kojim je upravljao.

Možda ste propustili...

25-GODIŠNJI PROMETNI RECIDIVIST

Sud mu trajno oduzeo auto

OČEVID NESREĆE NA ĐAKOVAČKOJ OBILAZNICI

Motociklist poginuo, vozač šlepera nije stao na STOP

Najčitanije iz rubrike