Novosti
TEHNIČKI PREMIJER

Plenković se sastao s dosadašnjim partnerima u Vladi, sutra s manjincima
Objavljeno 6. svibnja, 2024.
Plenković je u Vladi okupio partnere iz svoje druge Vlade, HDS, HSLS, HNS, ali ne i predstavnike nacionalnih manjina

ZAGREB - U Banskim dvorima u ponedjeljak se održava sastanak tehničkog premijera Andreja Plenkovića s dosadašnjim partnerima u njegovoj drugoj Vladi, od kojih će vjerojatno većina ostati i u idućoj, uspije li dogovor HDZ-a i Domovinskog pokreta, dok se još ne zna hoće li i na koji način sudjelovati manjine.

Plenković je u Vladi okupio partnere iz svoje druge Vlade, HDS, HSLS, HNS, ali ne i predstavnike nacionalnih manjina. S njima će se sutra posebno sastati, nakon što završi sjednica Kluba zastupnika nacionalnih manjina.

Uvjet Domovinskog pokreta na koji je HDZ navodno pristao, bio je da SDSS ni na koji način ne sudjeluje u Vladi. To je tijekom vikenda navodno i dogovoreno na sastanku Plenkovića i DP-ovaca u Sotinu, no, iz HDZ-a poručuju da prava srpske nacionalne manjine ni na koji način neće biti umanjena ni ugrožena.

Mediji nagađaju kako bi HDZ formirao većinu bez predstavnika SDSS-a, ali uz potporu ostalih manjinaca. No, tu je medijsku pretpostavku narušio zastupnik talijanske nacionalne manjine Furio Radin koji je u izjavi za portal Index kazao da Klub nacionalnih manjina ipak neće biti razbijen kao što to zahtijeva plan Andreja Plenkovića i Domovinskog pokreta.

„Izjava će biti zajednička jer klub, štogod se piše, je i bit će kompaktan. O ostalome, kada dođe vrijeme”, kratko je rekao Furio Radin za Index.

Na sličnom tragu je i objava novoizabranog zastupnika bošnjačke manjine Armina Hodžića na facebooku.

Na sastanak kod Plenkovića odazvali su se Dario Hrebak (HSLS), Predrag Štromar (HNS), Hrvoje Zekanović (HDS) i nezavisna zastupnica Marijana Petir.

Od HDZ-ovaca viđeni su kako na sastanak dolaze glavni tajnik stranke Krunoslav Katičić te tehnička ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

(Hina)

HDZ-ovi partneri: DP se ne može zaobići, ali se prava manjina neće smanjivati
Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković u ponedjeljak je okupio partnere iz prošlog mandata, koji će to biti i u idućem sazivu, a oni su poručili da su svjesni kako se DP u novoj Vladi ne može zaobići, ali da su dobili garancije da se ljudska i prava manjina neće smanjivati.

Dario Hrebak (HSLS) ustvrdio je da Hrvatska dalje ide u istom smjeru.

„Andrej Plenković kao mandatar ima apsolutnu podršku HSLS-a. Nama kao strankama liberalnog svjetonazora iznimno je bitno da sve ono što smo provodili do sada zadnjih osam godina, posebno zadnje četiri godine, ide u istom smjeru. Dobili smo garancije da će se to tako i odviti i Andrej Plenković će dobiti našu podršku za mandatara. Imamo u njega povjerenje da će kao novi premijer ići istim zacrtanim smjerom, a da se pritom neće ni na koji način ograničavati postojeća, zagarantirana i visoka razina ljudskih prava u Hrvatskoj, pogotovo prava nacionalnih manjina”, poručio je.

Upitan smatra li kako je u redu da samo dio manjinaca uđe u parlamentarnu većinu, kazao je da se o tome nije razgovaralo. „Manjine imaju sutra svoj sastanak i vidjet ćemo u kojem će smjeru to ići, no, cilj je da surađujmo sa svim manjinama i da mi u vladajućoj većini dajemo stabilnost novoj hrvatskoj Vladi”, dodao je.

Svjesni smo, napomenuo je, volje birača i da se Domovinski pokret jednostavno ne može zaobići te mora biti dio vladajuće većine.

"Birači su tako izabrali, podvrgnut ćemo se volji birača, ali nam je bilo izuzetno važno svakoj stranci u nekom segmentu, nama vezano uz ljudska prava, vezano uz prava nacionalnih manjina, da se tu, u tom segmentu onoga što građani koji pripadaju manjinama neće ni na koji način osjetiti bilo kakvu promjenu, to nam je izuzetno važno, to nam Andrej Plenković garantira i zato će od nas dobiti šansu", poručio je.

Hrebak nije htio govoriti o detaljima tko će sve činiti novu vlast, ali je naglasio da ćemo 'u svakom slučaju imati novu parlamentarnu većinu, a kada će se to objaviti prepustit ćemo Plenkoviću'.

Mi stari partneri dogovorili smo se da ćemo podržati Andreja Plenkovića da stvori novu vladajuću većinu, istaknuo je.

Štromar: Sigurno će doći do dogovora u kojem SDSS neće biti podcijenjen

Predrag Štromar (HNS) dodao je kako su od Plenkovića dobili garanciju da Hrvatska ide dalje u demokratskom smjeru, da se neće smanjivati demokratska prava, da će stabilnost Vlade i vladajućih biti na odličnom nivou, da će gospodarstvenici s tom stabilnošću moći i dalje raditi u dobrom smjeru, povećavati BDP Hrvatske, zapošljavati i davati veće plaće.

Ni on nije htio komentirati situaciju s DP-om i SDSS-om, tek je kazao da je HNS dao Plenkoviću svoj mandat i da on kao zastupnik da potporu Plenkoviću za mandatara, a s sigurni smo, dodaje, da će on napraviti sve najbolje što je moguće u sastavu vlade.

Kada je riječ o SDSS-u, naglasio je da 'moramo brinuti o pravima nacionalnih manjina i da će sigurno doći do dogovora u kojem SDSS neće biti podcijenjen, a hoće li biti u vladajućoj većini o tome će Plenković sutra s njima razgovarati'.

Veselko Gabričević (HSU) kazao je da je njegova stranka dala potporu dosadašnjem predsjedniku Vlade da bude mandatar za sastav nove Vlade. Za HSU i umirovljenike je bitno da se ono što je predviđeno u programu Vlade ispoštuje. Ni on nije htio govoriti o situaciji sa SDSS-om, kazavši da o tome danas nisu ni razgovarali te da će na to pitanje najbolje odgovoriti Plenković.

Hrvoje Zekanović (HDS) potvrdio je da Plenković ima njegov potpis za mandatara. Na pitanje o SDSS-u, kazao je da je siguran da će Hrvatska za četiri godine biti bolja država, i to je ono što je bitno.

(Hina)

Možda ste propustili...