Regija
NEDOSTAJE OKO 200 TISUĆA EURA

Novca za plaće belomanastirskih vatrogasaca ima samo do rujna
Objavljeno 6. svibnja, 2024.
Rob: Postrojba se neće ugasiti, Grad će morati odustati od nekih investicija
BELI MANASTIR - Već duže vrijeme gradskim kuloarima kruži priča o problemima u JPVP-u Beli Manastir, pa čak i ona o gašenju jedine baranjske profesionalne vatrogasne postrojbe.

Da problemi postoje potvrdio nam je gradonačelnik Belog Manastira, Tomislav Rob, demantiravši ipak njezino gašenje.

Nerazmjer plaća


- JPVP se neće ugasiti, ali pojavio se ogroman problem financiranja rada postrojbe. U odnosu na 2023. godinu, kada je planirani iznos bio 470.000 eura, u ovoj je godini on 774.000 eura. Na temelju novog Pravilnika, naime, plaće za vatrogasce značajno su povećane i iznose gotovo 50 posto od iznosa sredstava potrebnih za ukupno financiranje postrojbe. To ujedno znači da nam je smanjena mogućnost materijalnog opremanja postrojbe, koja ima prilično zastarjelu opremu. Nadali smo se kako ćemo moći financirati obnovu opreme ili kupnju novih vozila, ali nam je to sada nemoguće - kaže Rob, podsjećajući kako su načelnici baranjskih općina na koordinaciji načelnika priopćili da će financirati isključivo svoja dobrovoljna vatrogasna društva. Još jedan problem je, nastavlja, znatno povećanje razlike između plaća u JPVP-u i onih u ostalim gradskim ustanovama te gradskoj upravi, točnije kod svih onih koji plaću dobivaju iz gradskog proračuna.

- Preko Udruge gradova godinu dana smo intenzivno radili na tome da država poveća iznos decentraliziranih sredstava kako bi vatrogasne postrojbe financirala kao prijašnjih godina, što znači približno 70 posto država, a ostatak jedinice lokalne samouprave. Dosad, nažalost, to nije bilo moguće riješiti, a nadamo se da će taj problem ipak biti riješen formiranjem nove Vlade - kaže. Dodaje kako su nedavno u Udruzi gradova imali radni sastanak s glavnim vatrogasnim zapovjednikom i predsjednikom Hrvatske vatrogasne zajednice na kojemu su aktualizirani svi problemi. No ispostavio se još jedan novi - nerazmjer plaća u interventnim državnim postrojbama i javnima, pa se pribojava još jednog dodatnog troška za gradski proračun.

- Napominjem da nismo protiv vatrogasaca i znamo koliko oni znače u kriznim situacijama, što cijenimo. No građani grada Belog Manastira moraju znati koliko će to njih koštati, odnosno koliko će iz gradskog proračuna biti izdvojeno ove i sljedećih godina. Jednostavno rečeno, zbog ovog i sličnih povećanja, za što nemamo alternativna sredstva, Grad će sigurno morati odustati od nekih strateških projekata i rezati na nekim drugim stavkama. Ponavljam, nismo protiv povećanja plaća, jer smatramo da su vatrogasci, kao specifična djelatnost, važni za zajednicu te da trebaju imati adekvatne plaće. No nerazmjer sadašnjih plaća u gradskim ustanovama u odnosu na plaće određenih zaposlenika u postrojbi ipak je prevelik - misli Rob.

Bez novca za opremu


Drži kako se sve skupa moglo izbjeći svojevremenim osnivanjem baranjskog JPVP-a, čiji bi osnivači bili grad i sve baranjske općine. No ideja nikada nije realizirana jer je zapelo na planu ustroja nove mreže javnih vatrogasnih postrojbi za koji je bila pripremljena kompletna dokumentacija, no nikada nije došlo do njegove realizacije.

Sa stavom da bi eventualno osnivanje jedinstvene postrojbe za područje Baranje spriječilo aktualni problem slaže se i Daniel Časar, zamjenik zapovjednika JPVP-a, podsjećajući kao su oni odradili svoj posao, ali je sve ostalo samo na namjeri. Potvrđuje da je najnoviji problem nastao zbog novog Pravilnika, prema kojemu vatrogasci imaju pravo na 25-postotno uvećanje plaća.

- Godišnje nam za plaću treba približno 720.000 eura, a u ovom trenutku nedostaje 200-injak tisuća eura, što znači da novca ima do rujanske plaće. Nažalost, gotovo sve novce usmjeravamo za plaće, a kapitalna ulaganja su nula eura. Najmlađe vozilo je 2007. godište, ljestve, bez kojih ne možemo, starije su od 30 godina i lani su bile dva puta na popravku, od kojih je jedan trajao osam mjeseci - kaže Časar, ističući kako zna da je, s jedne strane, posrijedi velika svota novca, ali je, s druge, i te kako važna sigurnost građana, jer djelatnost vatrogasaca nije samo gašenje požara, već i brojne druge intervencije. Mišljenja je kako postoje dva izlaza iz ove situacije.

- Jedan je da se vratimo na staru priču o baranjskoj zajedničkoj postrojbi, a drugi pomoć države, jer problem nije samo u Belom Manastiru, već i drugim postrojbama u manjim gradovima - kaže.

Ivica Getto
Ni ljudi ni novca za obnovu zgrade
Časar ističe kako je problem i u ljudstvu, budući da prema važećoj procjeni postrojba mora imati 23 plus jednog operativca, a u ovom ih je trenutku 18. Dodaje i kako njihova zgrada nije dobila suglasnost za obnovu električnih instalacija. ‘’Dio obnove zgrade je završen, a dio je raskopan jer nemamo novca za dovršetak radova’’, žali se. Nezadovoljan je i odnosom baranjskih općina. Kaže kako postoje naznake da nijedna nije spremna sufinancirati rad JPVP-a. Prošle godine one su djelomično sufinancirale rad, osim Općine Darda. Tvrdi kako bi idealno bilo da postoji centralizirani obračun plaća za koje bi država namicala sredstva, a osnivači materijalne troškove. Najcrnji scenarij bilo bi gašenje postrojbe, što bi značilo kraj više od 50 godina profesionalnog vatrogastva u Belom Manastiru.

Bez značajnije državne pomoći u financiranju vatrogastva, grad će ostati bez nekih kapitalnih investicija

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike