Regija
PALAČA GUTMANN

Izložba “Život uz tvornicu” na 60-ak panoa
Objavljeno 6. svibnja, 2024.
BELIŠĆE - Izložbom "Život uz tvornicu" nastavile su se aktivnosti u sklopu obilježavanja Dana grada Belišća. Izložba je rezultat uspješne suradnje Državnog arhiva u Osijeku, Muzeja Belišće i Grada Belišća, a prikazuje život i rad uz tvornicu na 60-ak panoa uvećanih starih razglednica, katastarskih mapa i nacrta nastalih u 19. i 20. stoljeću.


Osnovni postav izložbe na prvom katu Palače Gutmann čine stare razglednice, katastarske mape, planovi i nacrti zgrada, a koje posjeduje Državni arhiv u Osijeku. Muzej Belišće proširio je osnovni postav izložbe, pružajući posjetiteljima priliku da vide fotografije i razglednice iz prošlog vremena, a čiji se originali čuvaju u muzejskim zbirkama.

Svjedočanstvo su veličine nekadašnje tvrtke S. H. Gutmann iz Velike Kaniže u Mađarskoj, koja na području današnjeg grada Belišća prije 140 godina gradi pilanu za prorez hrastovine, u to doba najmoderniju i najveću u ovom dijelu Europe. Iste godine nastaju i prvi kilometri šumsko-industrijskih pruga, koje ubrzo prerastaju u lokalnu slavonsku željeznicu s javnim prometom. Ulaganjem kapitala, braća Gutmann, kao utemeljitelji naselja, započela su industrijalizaciju ovog dijela slavonske Podravine i postavila temelje današnjeg grada Belišća.

Izložbu je moguće pogledati do 20. svibnja. T.L.

Najčitanije iz rubrike