Zdravlje
PREHRANA I KRETANJE

Pozitivne učinke na zdravlje ima i mali gubitak težine
Objavljeno 6. svibnja, 2024.
Nemojte preskakati obroke i izbjegavajte duže gladovanje tijekom dana
Debljina je jedan najvećih javnozdravstvenih problema u svijetu i dovodi do niza zdravstvenih problema i komplikacija, od kardiovaskularnih bolesti do dijabetesa. Bez promjene načina života, dakle bez smanjenja kalorijskog unosa i bez redovite tjelesne aktivnosti, nije moguće riješiti problem debljine. Valja znati da pozitivne učinke na ljudsko zdravlje daje već i mali gubitak težine. Znanstveno je dokazano kako već od pet do deset posto smanjenja tjelesne težine ima niz korisnih učinaka na masnoće u krvi, na lipoproteine, štetni LDL kolesterol, kao i korisni HDL kolesterol. Zatim ima korisne učinke u smislu spuštanja krvnog tlaka, vrlo pojednostavljeno rečeno, ako se skine jedan kilogram, tlak se snizi za otprilike jedan milimetar žive. To se čini jako malim, ali ako računamo da se skidanjem deset kilograma tjelesne težine tlak smanji za deset milimetara žive, netko tko ima sistolički, "gornji", tlak 150 (povišeni tlak) doći će na 140, što je prihvatljiv krvni tlak. Dakle, samo deset kilograma manje može značiti razliku izmedu povišenog i normalnog krvnog tlaka. Smanjenjem tjelesne težine događa se niz korisnih učinaka i na druge pokazatelje koji smanjuju rizik od bolesti srca i krvnih žila, kao što su infarkt, moždani udar i druge.

Nemojte preskakati obroke i izbjegavajte duže gladovanje tijekom dana, što izaziva nepotrebno prejedanje poslije. Uživajte u maštovitim povrtnim salatama, one osiguravaju niz visokovrijednih tvari koje pomažu metabolizmu, jačaju obrambenu sposobnost tijela i čiste organizam od otrova. Salate začinite kvalitetnim ekstradjevičanskim maslinovim uljem. Visokovrijedni fermentirani mliječni proizvodi koji sadržavaju probiotike potaknut će probavu i ojačati imunosni sustav. Ne zaboravite na jogurt, acidofil i kiselo mlijeko. Povrće i voće neka budu temelj vaše prehrane.

Nekoliko puta dnevno pijte biljne čajeve i mnogo izvorske vode. Ekstrakt korijena maslačka i čaj od sljeza pomažu pri izlučivanju otpadnih tvari iz bubrega, a biljka Uva ursi, od koje se pripravlja tradicionalni uvin čaj, odličan je diuretik i čistač urinarnog trakta. Ipak, jedan sat prije i nakon jela ne treba piti nikakvu tekućinu jer ona razrjeđuje probavne sokove i usporava probavu. To se pogotovo odnosi na hladnu tekućinu, koja je jedan od najvećih neprijatelja pravilne probave. J.Kn.
Možda ste propustili...

NorMALNO JE IZGUBITI IZMEĐU 50 I 100 VLASI SVAKI DAN

Jaja, bobičasto voće i zeleno povrće za zdravu kosu

ORDINACIJA: RAZLIKE U PRETILOSTI IZMEĐU SAD-A I EU-A

Amerikanci su deblji od Europljana i zbog puno ultraprerađene hrane

STUDIJA GUBITAK KOGNITIVNIH SPOSOBNOSTI

Maslinovo ulje odlično je i u borbi protiv demencije