Osijek
TRAVANJ PROTEKAO U ZNAKU DJEČJE KNJIGE

Andersenove bajke ne blijede
Objavljeno 3. svibnja, 2024.
Održana i dobro posjećena pričaonica pod nazivom Vrijeme za priču uz Kamišibaj
Odjel za rad s djecom i mladima Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek u travnju je organizirao niz aktivnosti posvećenih poznatom danskom književniku Hansu Christianu Andersenu. Svake godine 2. travnja, na rođendan tog velikana, tradicionalno se obilježava i Međunarodni dan dječje knjige, a u povodu toga je postavljena izložba knjižne i neknjižne građe Sretan rođendan, gospodine Andersen!, koja se mogla pogledati cijeloga mjeseca u izložbenoj auli u prizemlju Knjižnice.      

U izložbenim su vitrinama posjetitelji mogli vidjeti različita izdanja Andersenovih bajki, uz koje i danas odrastaju brojne generacije čitatelja diljem svijeta, a neke od njih su Snježna kraljica, Mala sirena, Ružno pače, Princeza na zrnu graška, Carevo novo ruho, Djevojčica sa šibicama i Palčica. S obzirom na to da je velik broj navedenih djela uprizoren kazališnim predstavama, javila se ideja da se izložbu upotpuni neknjižnom građom: lutkama, plakatima, fotografijama i drugim rekvizitima prikupljenima u suradnji s Hrvatskim narodnim kazalištem u Osijeku i Dječjim kazalištem Branka Mihaljevića u Osijeku. Izložbu je sa zanimanjem razgledao velik broj predškolske i osnovnoškolske djece.

Na Međunarodni dan dječje knjige slavio se i 11. rođendan nacionalne kampanje Čitaj mi, kojom se promiče čitanje naglas djeci od rođenja, a u povodu toga je u suradnji s Fakultetom za odgojno-obrazovne znanosti Osijek organizirana pričaonica na otvorenom pod nazivom Ljekovite priče za najmlađe, koja se održala na Ivaninu trgu na Vijencu Ivana Meštrovića.

Osim pričaonice na otvorenom provodile su se i pričaonice i kreativne radionice u prostoru Odjela za rad s djecom i mladima. Djeci su se čitale bajke, poticalo ju se na razgovor o pročitanom, a svoj su doživljaj priče izražavala različitim likovnim tehnikama. Cilj je pričaonica bio upoznati djecu s Andersenovim stvaralaštvom, potaknuti ljubav prema knjizi i čitanju te interes za posudbu novih naslova i posjet kazališnim predstavama. Kreativnim su radionicama djeca razvijala maštu, motoričke sposobnosti, inovativnost i kreativnost.

Gradska i sveučilišna knjižnica Osijek 23. travnja organizirala je Noć knjige, tradicionalnu manifestaciju kojom se obilježava Svjetski dan knjige i autorskih prava. U sklopu raznolikog programa održana je pričaonica Vrijeme za priču uz Kamišibaj, tematski vezana uz bajku Snježna kraljica. Riječ je o japanskoj vještini pripovijedanja s pomoću slika na drvenoj pozornici. Takva se izvedba zanimljive priče podjednako svidjela djeci i roditeljima.

Može se zaključiti da su Andersenove bajke neizostavan dio djetinjstva, te da dandanas očaravaju mlađe i starije čitatelje diljem svijeta. Na nama knjižničarima ostaje da ih i dalje populariziramo kako bi nastavile živjeti i prenositi djeci pozitivne vrijednosti.

(Autorica teksta knjižničarka je u Odjelu za rad s djecom i mladima Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek.)

Jelena JURIĆ PALČOK
Možda ste propustili...

REAKCIJE RAVNATELJA, UČITELJA I RODITELJA

Grad za novu demografsku mjeru dobio - čistu peticu

U ORGANIZACIJI SVEUČILIŠTA JOSIPA JURJA STROSSMAYERA I UDRUGE MUZZA

U petak i subotu prvi “Open mind”, vikend znanosti za djecu i mladež