Regija
POČELA BORBA PROTIV KRVOPIJA

U općini Kneževi Vinogradi na komarce idu - dronovima
Objavljeno 3. svibnja, 2024.
Monitoring područja nakon izvršenog tretiranja pokazao kako je tretman bio 100 posto učinkovit
KNEŽEVI VINOGRADI



Pošast zvana komarci za Baranjce i Slavonce prava je noćna mora.

Borba protiv njih prečesto nalikuje na onu ‘‘donkihotovsku‘‘, pa svaka nova metoda zaslužuje pozornost. U općini Kneževi Vinogradi borba je dobila svoj inovativni zaokret uz - korištenje dronova.

- Ova tehnološki napredna strategija omogućuje precizno targetiranje larvi komaraca u njihovim staništima, smanjujući rizik od štetnih učinaka na okoliš i ljudsko zdravlje, te se time otvara put za efikasniju i održiviju kontrolu komaraca - objašnjavaju u Općini, dodajući kako je prošloga tjedna uz pomoć dronova po prvi puta izvršen larvicidni tretman na dijelu kanala koji okružuju Kneževe Vinograde. Nakon kontrole učinkovitosti provedenoj nakon tretmana, na promatranim postajama Hrvatski zavod za javno zdravstvo utvrdio je 100-postotno smanjenje broja ličinki komarca.

- Tretiranje započinjemo sukladno preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Tretman povjeravamo tvrtki koja pošalje najpovoljniju ponudu, a već u pripremi javnog natječaja za ovu godinu stavili smo mogućnost larvicidnog tretiranja s dronovima, jer smo se prošle godine, tragajući za najučinkovitijim metodama, raspitivali o raznim mogućnostima i saznali da je cijelu priču moguće i tako obaviti - priča općinski načelnik, Vedran Kramarić, naglašavajući kako je izbor pao na tvrtku iz Gospića čija je ponuda bila najpovoljnija. Priznaje da je ova metoda tek nešto skuplja i sporija, ali je kontrola tretiranog područja pokazala kako je odluka bila dobra a tretman i te kako učinkovit.

- Porezne obveznike ovaj tretman košta približno 2000 eura bez PDV-a, a mi smo u ovogodišnjem proračunu osigurali 20.000 eura za borbu protiv komaraca - tvrdi Kramarić, dodajući kako je na području njegove općine 700 hektara vodenih površina, približno 1000 kilometara kanalske mreže te 5000 hektara šuma. Upravo spomenuta područja staništa su komaraca kojih je, u ovisnosti o meteorološkim uvjetima, vodostaju rijeka i nizu drugih čimbenika, više ili manje. Ali uvijek sasvim dovoljno da prilično zagorčaju život lokalnom stanovništvu i sve većem broju turista.

- Svi se slažu da je larvicidni tretman, ukoliko se odradi kvalitetno, jedini preduvjet smanjenju broja odraslih primjeraka komaraca. Dakako da sve zavisi o tome je li godina previše topla odnosno vlažna. Sudeći po dosadašnjim iskustvima, toplo zamagljivanje je besmisleno bacanje novca - misli Kramarić, napominjući kako je takav tretman učinkovit samo tijekom večeri kada je obavljen, dok je već idućeg dana situacija identična razdoblju uoči tretmana. Posebice kada su u pitanju kilometri kanalske mreže i hektari šumskih površina. Sljedeći tretman dronovima obavljen će biti prema preporuci HZZJ-a, nakon što bude obavljen monitoring cijelog područja. Ivica Getto
Problemu treba pristupiti sustavno
Kramarić se slaže da su tretmani koje obavljaju pojedine općine, svaka za sebe, u suštini ipak bacanje novca, dok se god tom problemu ne pristupi sustavno. U borbu bi se, upozorava, zajednički i istovremeno trebale uključiti sve jedinice lokalne samouprave, dakako na čelu s Osječko-baranjskom županijom. Nema sumnje, kaže, da je najučinkovitije aviotretiranje. Podsjetimo, lani je iz te općine upućeno i pismo premijeru Andreju Plenkoviću. ‘’Ono što predstavlja ozbiljan i skoro nerješiv problem zbog kojeg trpi naše stanovništvo, ali i gospodarstvo, jest najezda komaraca. S obzirom na fiskalni kapacitet, naša općina ovaj problem nije u mogućnosti samostalno i u potpunosti riješiti…’’, pisali su, naglašavajući kako su prihvatili inicijativu župana Ivana Anušića iz 2021. godine za uključivanje svih jedinica lokalne samouprave u sustavno rješavanje tog problema, uz pomoć države, što je jedini način da se problemi na terenu uistinu riješe.

Možda ste propustili...

PRVO KOLO MINI LIGE ZAJEDNICE ŠPORTSKO-RIBOLOVNIH UDRUGA

Natjecalo se šest kadetskih ekipa

Najčitanije iz rubrike