Kultura
ODRŽAN 24. MEMORIJAL HRVOJA MAJIĆA

Večer instrumentalne tamburaške glazbe
Objavljeno 3. svibnja, 2024.
U drugom dijelu programa, kao vrhunac večeri, nastupio je glasoviti Subotički tamburaški orkestar, raznježivši publiku
U novoobnovljenoj zgradi vinkovačkog Gradskog kazališta "Joza Ivakić" 24. put priređen je Memorijal Hrvoja Majića, u čast tog vinkovačkog primaša, tamburaškog klasika, nekadašnjeg člana Zlatnih dukata, danas Najboljih hrvatskih tamburaša, rođenog 2. svibnja 1969., koji je svojevoljno 2. rujna 1999. napustio ovaj svijet i svoje tamburaše.

Četvrt stoljeća


Na pozornici vinkovačkog kazališta, na kojoj je uz Majićevu sliku bila njegova torba za prim, stalak s notama i šešir od kojega se nije odvajao, u ovogodišnjem programu prvi je nastupio mladi i talentirani učenik 6. razreda Glazbene škole Josipa Runjanina u Vinkovcima Luka Markić uz pratnju profesorice Vlatke Peko Fureš. Potom je nastupio Tamburaški kvartet Bastion iz Osijeka, nakon kojeg je tamburaško umijeće pokazao Tamburaški kvartet vinkovačke Glazbene škole Josipa Runjanina i Tamburaški sastav Kvintola. U drugom dijelu programa, kao vrhunac večeri, nastupio je nadaleko poznati Subotički tamburaški orkestar, koji je izveo tamburaške standarde i raznježio vinkovačku publiku.

Uspomenu na Hrvoja treba njegovati, njegove partiture umnožiti i učiniti ih dostupnima tamburašima, poruka je i ovogodišnjeg izdanja Memorijala Hrvoja Majića, koji njeguje isključivo instrumentalnu tamburašku glazbu.

Memorijal Hrvoja Majića već gotovo četvrt stoljeća organizira, uz vinkovačke tamburaše i sponzore, nekolicina entuzijasta iz Ogranka Matice hrvatske u Vinkovcima i zahvaljujući njima Memorijal je preživio i opstao.

- Svake godine nastojali smo u prvom dijelu imati četiri-pet malih sastava i na kraju jedan veliki orkestar. Hrvojeva želja bila je, a čak je i snimio album tambure u svijetu klasike, da tambura dođe na visoka učilišta, pa se, evo, to i dogodilo. Na osječkoj akademiji, kao i na zagrebačkoj, imamo odjele za tamburu i time postupno dobivamo visokoobrazovne tamburaše – podsjeća član Predsjedništva Ogranka Matice hrvatske zadužen za glazbu Martin Mišković.

Na dosadašnjim Memorijalima svoje umijeće oduševljenoj publici predstavilo je više od 1000 tamburaša, a osim domaćih, iz svih krajeva Hrvatske, sudjelovali su tamburaši bačkih i bunjevačkih Hrvata, Hrvati iz Mađarske i BiH, kao i poznati virtuozi na tamburici Jerry Grchevich iz Amerike i Bako Jovanović iz Austrije, a prije nekoliko godina na Memorijalu je nastupio velik dio Hrvatskog tamburaškog orkestra, koji je okupio tamburaše iz svih dijelova Hrvatske za koncert pod nazivom Šokačka rapsodija u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu.

Ustaljena formula


Podsjetimo, Memorijal Hrvoja Majića prvi je put organiziran nakon dogovora tamburaša da se okupljaju jednom godišnje u Vinkovcima i instrumentalnom tamburaškom glazbom održe sjećanje na svoga kolegu Hrvoja. Formula je već ustaljena: pet malih sastava i jedan veliki, kazališna dvorana, bez razglasa, bez konferanse, s tiskanim programom za publiku, večera i druženje, a sve 24 godine uspomenu čuvaj Ogranak Matice hrvatske u Vinkovcima i Hrvatska matica iseljenika Podružnica Vukovar.

Kvalitetu izvođača i programa prepoznao je i Croatia Records izdavši 2015. godine dvostruki CD album s izborom pjesama koje su izvedene na prvih 15 Memorijala Hrvoja Majića.

Miroslav Flego
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike