Novosti
ERASMUS+ U OŠ LASLOVO

Učenici oblikuju svoju budućnost
Objavljeno 17. srpnja, 2023.
Protekle dvije godine u OŠ Laslovo proveden je Erasmus+KA2 projekt "We shape our future". Osim OŠ Laslovo u projektu su sudjelovale partnerske škole iz Italije, Bugarske, Španjolske i Njemačke. Tijekom projekta ostvareno je pet mobilnosti, a u njima je sudjelovalo 26 učenika OŠ Laslovo, učiteljica engleskoga jezika Barbara Dadić Eđed, koordinatorica, i učiteljica hrvatskoga jezika Elvira Grančić. Učiteljice su, radi unaprjeđenja svoga znanja, završile i edukaciju o održivom razvoju te svoje znanje prenijele učenicima.

Projekt je realiziran prema 17 ciljeva Agende 2030 (program UN-a o održivom razvoju), s naglaskom na ciljeve koji potiču kvalitetno obrazovanje, rodnu ravnopravnost, odgovornu potrošnju i proizvodnju, smanjenje nejednakosti, mir, pravdu, snažne institucije, održive gradove i zajednice, zaštitu voda, partnerstvo. Agenda 2030 težište stavlja na ljude, planet, napredak, mir i partnerstvo očekujući od država da učine sve da "nitko ne bude ostavljen po strani".

Teme projektnih mobilnosti bile su Gradimo viziju, Naša svijest o održivosti, Zdrav život, Biti odgovoran, Održivi gradovi i zajednice (eko i smart gradovi).

- Suradnja je zbog pandemije započela online aktivnostima učitelja i učenika: online sastanci i predstavljanje, osmišljavanje logotipa projekta, prezentacije o školama i školskim aktivnostima, izrada ekočestitaka, upoznavanje s božićnim običajima i tradicijom partnera, Escape room, Me and my dreams, kviz o ciljevima Agende 2030 i dr.

Mobilnosti su učenicima pružile mogućnost sudjelovanja u brojnim radionicama: Emocije i samopouzdanje, Kreiranje ekoodjeće, Izradba ekolutaka, Modna revija, Umjetničke radionice, Street Theatre, Održivi otok/kontinent, Javna kampanja, My language for all, Taste my country, Tradicijski plesovi, Promotivni video, održane su razne prezentacije o održivosti, državama partnerima, odigrani su kvizovi i Icebreaker igre povezane s Agendom 2030, organizirane su sportske aktivnosti i edukativni izleti za učenike, stvorena je projektna pjesma, a ugostili su nas u gradskim vijećnicama grada Krka i Alcale (Španjolska) - otkriva profesorica Grančić.

Učiteljice OŠ Laslovo ističu kako se projektom željelo osnažiti i potaknuti učenike na aktivno sudjelovanje u oblikovanju održive budućnosti, usredotočiti se na vrijednosti koje leže u raznolikosti, jednakim mogućnostima i prilikama, održivosti i blagostanju. Smatraju da učenici trebaju biti dio pozitivne promjene, trebamo ih učiti kako oblikovati održivu budućnost. Projektom se posebno ukazuje i na potrebu uključivanja svih dionika održivoga razvoja.

Također naglašavaju važnost pozitivnih promjena u svijetu zbog očuvanja prirode, napretka, očuvanja globalnog mira, podizanja svijesti da su nejednakost i siromaštvo najveći izazovi današnjice. Danas, više nego ikada, potrebno je raditi na osnaživanju učenika da aktivno rade na oblikovanju održive budućnosti, pružanju jednakih mogućnosti svima, dobrobiti i uočavanju vrijednosti koje leže u različitosti. E. Lukić
Možda ste propustili...

HRVATSKA MEĐU NAJAKTIVNIJIMA U SVIJETU

Dobra djela činilo 17.000 građana

ŠEF HRVATSKE DIPLOMACIJE:

Inicijativa triju mora je važna

Najčitanije iz rubrike