Novosti
SUD NIJE IMAO MILOSTI ZA OCA

Revoltiran, pljusnuo kćer zatečenu u krađi, ne smije joj sada prići 200 metara
Objavljeno 18. svibnja, 2023.

Četrdesetogodišnji Slavonac osuđen je zbog pljuske maloljetnoj kćeri uhvaćenoj u krađi. Prekršajnim nalogom proglašen je krivim jer je 7. travnja ove godine, unutar trgovačkog centra u jednom slavonskom gradu, pri preuzimanju 15-godišnje kćeri od policajaca, revoltiran što je zatečena u krađi, pljusnuo kćer.Kako su pljusku vidjeli policajci, on je odmah uhićen. Sud ga je osudio na deset dana zatvora. Ipak, u zatvor neće ići ako u godinu dana ne počini isti ili sličan prekršaj. S obzirom na to da je bio uhićen od 7. travnja u 18.10 sati do sljedećeg dana u 6 sati, to mu se računa kao dva dana zatvora, pa mu ostaje osam dana, ako se ne bude pridržavao odluke da nasilje nad kćeri ne smije ponoviti. Uz to, sud mu je odredio zaštitnu mjeru zabrane približavanja, uznemiravanja ili uhođenja maloljetne kćeri, u trajanju od tri mjeseca. Za vrijeme trajanja navedene zaštitne mjere sud je 40-godišnjaku zabranio približavanje mjestima i područjima gdje se nalazi njegova kći na udaljenosti manjoj od 200 metara, osim u slučaju provedbe službenog postupka pred nadležnim tijelima RH, gdje su oboje prisutni. Sud ga je obvezao i platiti paušalne troškove postupka u iznosu od 40 eura.

Nakon događaja nadležna Policijska uprava podnijela je sudu optužni prijedlog protiv oca. Sud je prihvatio navedeni optužni prijedlog i izdao prekršajni nalog nakon što je ocijenio da su ispunjeni zakonski uvjeti da se on može izdati. Prekršaj iz optužnog prijedloga utvrđen je na temelju neposrednog opažanja ili obavljenog nadzora ovlaštene osobe tužitelja, koja je o tome sastavila službenu bilješku ili zapisnik, na temelju vjerodostojne dokumentacije, uključivši i zapisnik o očevidu nadležnog tijela, odnosno upotrebom propisanih tehničkih uređaja ili provođenjem odgovarajućih propisanih laboratorijskih analiza i vještačenja.

- Imajući u vidu sve okolnosti događaja, sud ocjenjuje da se i bez izvršenja izrečene kazne može očekivati ostvarenje svrhe kažnjavanja, pa je stoga zbog ostvarenja uvjeta iz Prekršajnog zakona okrivljeniku primijenio uvjetnu osudu uz odgovarajući rok kušnje - navodi se, između ostaloga, u obrazloženju presude.

S obzirom na to da se radi o nepravomoćnoj odluci suda, protiv navedenog prekršajnog naloga svi imaju pravo prigovora sudu, u roku od osam dana nakon primitka prekršajnog naloga u pisanom obliku i bez pristojbe. Međutim, ako do podnošenja prigovora i dođe, sud nije obvezan odrediti Slavoncu istu, nego mu se može izreći i stroža kazna.

S. Lacić
Možda ste propustili...

PAMTIT ĆE GA SE PO ULOZI PAPUNDEKA

Preminuo Duško Valentić

STANJE NA RIJEKAMA U SLAVONIJI I BARANJI

Vodostaji rastu, Drava se izlila na lijevu obalu

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

MJERU "BIRAM HRVATSKU" ISKORISTILO 488 OSOBA

Mjeru najviše vuku povratnici u Osječko-baranjsku županiju

2

HRVATSKI MINISTAR UNUTARNJIH POSLOVA DAVOR BOŽINOVIĆ:

Stop zlouporabi bezviznog režima

3

ODRŽANE SJEDNICE ODBORA ZA USTAV KAO I SABORA

Malenica: Realno je da 10 novih ustavnih sudaca bude izabrano početkom listopada