Novosti
BORIS MIKŠIĆ OTVORIO NOVU HALU

Od već upotrijebljene folije proizvodit će novu
Objavljeno 12. listopada, 2022.

BELI MANASTIR - Jučerašnjim otvaranjem novokupljene hale u belomanastirskoj Poslovnoj zoni, u koju će početkom iduće godine stići prvi strojevi, Boris Mikšić, vlasnik EcoCorteca, tvrtke koja se na tržištu etablirala proizvodnjom folije i biorazgradive plastike, najavio je početak rada prvog primjera svojevrsne kružne ekonomije - reciklaže već upotrijebljene folije i proizvodnje novog proizvoda.



- Povlačit ćemo folije koje su već upotrijebljene u, primjerice, Volvu, Mercedesu, Toyoti, General Motorsu, Fordu i brojnim drugim kompanijama koje su naši partneri te od njih praviti novi proizvod. To je jedan od prvih projekata takve vrste u Europi. Najmoderniji strojevi za reciklažu, koji mogu podnijeti veliku zagađenost, naručeni su i stići će početkom iduće godine - kazao je Mikšić, naglasivši kako velike, svjetski poznate kompanije traže najmanje 30 posto plastike u ambalaži koju upotrebljavaju, što EcoCortec može izraditi i za što posjeduje patent. Kaže kako je u cijeli projekt uloženo približno sedam milijuna eura te da će biti i novih zapošljavanja.

U ovom trenutku belomanastirski dio EcoCorteca zapošljava 60-ak ljudi, a kada, u dogledno vrijeme, bude realiziran idući projekt - izgradnja još jednog proizvodnog pogona (za koji je već kupljeno zemljište), u tvrtki će raditi stotinjak zaposlenika. Zadovoljstvo radnika, navodi Mikšić, očituje se u činjenici da dosad tvrtku u belomanastirskoj Poslovnoj zoni nitko nije napustio, čemu su, vjerojatno, razlog i dobre plaće. Novim ulaganjima u Poslovnu zonu zadovoljan je i gradonačelnik Belog Manastira Tomislav Rob. Kako je naglasio, razvojna strategija EcoCorteca na neki je način i budućnost razvoja Belog Manastira.



- EcoCortec nam je izuzetno drag partner i imat će podršku Grada - rekao je, dodavši kako dosad nije bilo problema u suradnji. Podsjetio je da je zbog svega toga Mikšić prije nekoliko godina zaslužio i priznanje, Zlatnu plaketu Grada Belog Manastira. Nazočnima se, među ostalima, obratila i direktorica belomanastirskog EcoCorteca, Dijana Zrinski.

Mikšić je novokupljenu halu otvorio na svoj 74. rođendan. I. Getto