Novosti
NA NASLOVNICI "GODIŠNJAKA" CRTEŽ ŠIMUNA PANDŽE

Most budućnosti posvetio baki
Objavljeno 12. studenog, 2021.
Online izložba likovnih radova prispjelih na natječaj dostupna je na glas.hr

U pravom je trenutku 8-godišnji Šimun Pandža, prvašić u OŠ "August Šenoa" Osijek, prelistao Glas Slavonije i vidio likovni natječaj pod nazivom "Most budućnosti". Njegov su se trud i kreativnost isplatili i tako je, među brojnim pristiglim radovima prvašića, njegov crtež mosta koji povezuje dvije galaksije odabran kao najbolji i završio na naslovnici Mog prvog godišnjaka u kojem su zastupljeni prvašići iz čak 93 škole, odnosno 155 razrednih odjela iz dviju županija.



- Most spaja našu i još jednu galaksiju i jako sam sretan što sam pobijedio jer sam se tome nadao. Čim su doznali, moji prijatelji iz razreda čestitali su mi, a prijatelj mi je rekao da će se, ako bude prilike, i on natjecati iduće godine. Danas ću proslaviti svoju pobjedu u razredu, a onda s roditeljima i bratom Petrom u restoranu. Ovaj sam crtež posvetio svojoj baki Lidiji, koje više nema - u dahu je izgovorio presretni Šimun, čiji je brat blizanac Petar odmah "provjerio" bratovu nagradu. Riječ je o tabletu Samsung Galaxy TAB A kojim ga je nagradio Glas Slavonije, a uz to je dobio i diplomicu.


Šimunovi roditelji Vlatka Bodiš Pandža i Silvio Pandža također nisu krili oduševljenje, rekavši da je Šimun vrlo svestrano dijete sa širokim spektrom interesa. Jednom su to dinosauri, drugi put priroda, pa svemir, što ga je ovaj put inspiriralo i za sudjelovanje na natječaju. Počeo je čitati već s tri godine, voli stripove, knjige i - novine. Podučila ga je tomu omiljena mu baka Lidija Ručević, koja bi, kaže mama Vlatka, bila iznimno ponosna na njega.

- Moja je majka bila vjerna čitateljica Glasa Slavonije, uz njega je živjela i, rekla bih, s njime i otišla. Svojoj je unučadi ostavila cjelokupnu školsku opremu znajući da više neće biti ovdje kad krenu u prvi razred pa je Šimun sam poželio njoj posvetiti ovu pobjedu - ispričala je ponosna majka.

Ponos nije skrivala ni učiteljica Mirta Ćosić kojoj je ovo druga nagrada na likovnom natječju Glasa Slavonije. Iako je Šimunov bio najbolji, učiteljica kaže da su svi učenici raznim tehnikama uspješno dočarali svoj most budućnosti. Za svoj je doprinos učiteljica nagrađena bonom u iznosu o

d 400 kuna za kolekciju Mako, a dobila je i priznanje.

- Volimo kad se zalaganje i trud isplate. Osim što smo ponosni na Šimuna, također smo ponosni i na učiteljicu Ćosić, koja iznimno dobro podučava i motivira učenike, a to mi je osobno najvažnije - rekao je ravnatelj Vedran Čerina, koji se potom fotografirao zajedno s cijelim razredom ispred škole, dakako, poštujući epidemiološke mjere. Inače, e-diplomice uručene su i ostalim školama sudionicama, dok su e-priznanje primile i učiteljice prvašića koji su sudjelovali u natječaju.

Devetnaesti je put Moj prvi godišnjak ugledao svjetlo dana zahvaljući pokroviteljima (Osječko-baranjska županija i Grada Osijek), partneru (Osijek-Koteks), ravnateljima i ravnateljicama, učiteljicama i učiteljima, školskim stručnim službama, roditeljima i djeci.

Online izložbu svih radova pogledajte OVDJE.


Marija Mihelić

Možda ste propustili...