Novosti
MODERNIZACIJA GRADSKE KNJIŽNICE

Na krovu solarna elektrana, a počet će obnova unutrašnjosti
Objavljeno 2. studenog, 2021.
DONJI MIHOLJAC - Nakon što je prije nekoliko tjedana ugrađen sustav dizalice topline u Dječjem vrtiću Pinokio, još jedna ustanova u Donjem Miholjcu koristit će obnovljive izvore energije. Naime, počeli su pripremni radovi na postavljanju fotonaponske elektrane na krov Gradske knjižnice u Donjem Miholjcu. Cijeli ovaj projekt korištenja obnovljivih izvora energije, s izradom glavnog projekta, nabavom i ugradnjom jedne fotonaponske elektrane snage za vlastite potrebe, stručnim nadzorom te ugradnjom sustava dvije dizalice topline za grijanje i hlađenje, vrijedan je 652.722 kune s PDV-om. Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, po Javnom pozivu za sufinanciranje korištenja obnovljivih izvora energije u zgradama javne namjene, sufinancira s 40 posto, a Grad Donji Miholjac sa 60 posto.

- Na natječaju Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost odobrena su nam sredstva za postavljanje fotonaponske elektrane, dizalica topline i unutarnjih jedinica za grijanje/klimatizaciju. Najbolju ponudu na natječaju dala je tvrtka Deltron d.o.o. Split, koja će izvoditi spomenute radove - pojasnio je gradonačelnik Goran Aladić.

Postavljanjem fotonaponske elektrane snage 17 kW knjižnici se dugoročno omogućava samoodrživost u energetskom pogledu, racionalizacija sredstava te optimizacija lokalnih energetskih sustava. Vlastitom proizvodnjom energije iz obnovljivih izvora dugoročno će se smanjiti računi za energiju, a više prihoda ostat će za ulaganje u razvoj knjižnice.

Osim ove energetske investicije planira se uložiti sredstva u proširenje i unutrašnje uređenje knjižnice. Ovi radovi vrijedni su 1.048.196 kuna, a izvodi ih tvrtka Iver d.o.o. Čepin. Za unutrašnju obnovu knjižnice Grad je dobio od Ministarstva kulture i medija 440.000 kuna. ‘‘Izmijenit će se podovi, spustiti strop, urediti galerija u stražnjem dijelu knjižnice, sagraditi novi sanitarni čvorovi te pristupna rampa za invalide‘‘, nabrojio je gradonačelnik Aladić. Završetkom ovih radova Gradska knjižnica Donjeg Miholjca dobit će kvalitetan i funkcionalan prostor koji odgovara suvremenim informacijskim, kulturnim i obrazovnim potrebama građana.

Zbog obnove Gradska knjižnica grada Donjeg Miholjca u srpnju je privremeno preseljena u prostor bivše igraonice "Kockica" u Kolodvorskoj ulici. Knjižnica posjeduje više od 27.000 naslova, a sustavnom gradnjom knjižničnog fonda nastoji se zadovoljiti potrebe korisnika različitih dobnih skupina i interesa. S.Fridl
Možda ste propustili...