Novosti
MR. SC. HRVOJE PEZO, DR. MED. DENT., PREDSJEDNIK HKDM-A

I Slavonija ima velike potencijale za razvoj zdravstvenog turizma
Objavljeno 18. rujna, 2021.
Zdravstveni turist dobiva uslugu vrhunske kvalitete, a istodobno može uživati u prirodi, gastronomiji, kulturi...

Mr. sc. Hrvoje Pezo, dr. med. dent., predsjednik Hrvatske komore dentalne medicine, bit će sudionik Kongresa održivog razvoja zdravstvenog turizma koji će se 13. i 14. listopada održati u Nadbiskupijskom vikarijatu u Osijeku pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravstva, Grada Osijeka i Osječko-baranjske županije. S dr. Pezom razgovarali smo o sadašnjosti i perspektivama zdravstvenog turizma u Hrvatskoj, posebice dentalnog turizma kao njegova značajnog segmenta, te o položaju struke, pandemijskim izazovima i drugim aktualnostima.Poluga oporavka


Kao predsjedniku Hrvatske komore dentalne medicine i suvlasniku ugledne Poliklinike Ars Salutaris u Zagrebu dobro vam je poznato stanje i položaj stomatološke struke u našoj zemlji. Na koje sve načine Komora pridonosi njezinu boljitku i gdje vidite prostor za još učinkovitije djelovanje? Koliko će vremena biti potrebno za saniranje posljedica pandemije?

- S obzirom na to da poput svojih kolega svakodnevno sudjelujem u pružanju usluga dentalne medicine u ordinaciji, smatram da mogu prepoznati i uočiti sve stvarne i moguće, potencijalne probleme koji se mogu pojaviti u dentalnoj struci. Komora obavlja svoje zakonima i Statutom propisane ovlasti te štiti interese svojih članova. Kontinuirani se rad na boljitku struke odražava u zakonskim rješenjima kojima se osigurava kvalitetna dentalna skrb, a dobrom suradnjom s državnim tijelima, osobito Ministarstvom zdravstva, ažurno se pronalaze najbolja moguća rješenja za struku, koja se unatrag godinu dana, zajedno sa svim ostalim gospodarstvenim granama, našla u novim i izazovnim situacijama. Razorni potres koji je pogodio Zagreb i Baniju te pandemija COVID-19 ostavili su, nažalost, posljedice i u našoj struci. I dok je veći dio europskih država u strahu zatvorio svoje ordinacije, u Hrvatskoj se kontinuirano, sve od početka pandemije do danas, pružala adekvatna dentalna skrb. Nažalost, tijekom tog razdoblja gotovo sve ordinacije u Republici Hrvatskoj imale su pad priljeva sredstava. Mjere gospodarske pomoći koje je donijela Vlada RH, a koje su se odnosile i na dentalnu medicinu, donekle su ublažile financijske poteškoće u kojima su se našli naši članovi, no nadajmo se će ponovno oživjeti upravo grana dentalnog turizma koja uvelike pridonosi gospodarskom rastu u dentalnoj medicini, ali i ukupnom gospodarstvu naše zemlje. Gubitci u dentalnom turizmu ponegdje su dosezali i do 100 %, zbog čega je Komora izuzetno intenzivno surađivala s Ministarstvom zdravstva i Ministarstvom turizma na ponovnoj reaktivaciji dentalnog turizma, jer bi upravo zdravstveni turizam, zbog svojih prednosti, mogao biti poluga oporavka turističke djelatnosti u Hrvatskoj. Ovogodišnja je turistička sezona u našoj zemlji pokazala da smo na dobrom putu.

Stomatološka je struka u Hrvatskoj sinonim za kvalitetu. Njezine su glavne odlike vrhunski stručnjaci, napredna suvremena tehnologija i visoka kvaliteta usluge, a adut iz rukava - osjetno niže cijene od konkurencije.

- Zaista, dentalna struka u Hrvatskoj nimalo ne zaostaje za dentalnom medicinom ostalih zemalja Europe i svijeta. Naši doktori u svom radu koriste najsuvremeniju medicinsku opremu, instrumente i materijale te ono što je najvažnije - svoje znanje i vještine. Korisnik dentalne usluge iz zdravstvenog turizma na taj način dobiva uslugu vrhunske kvalitete koja je gledajući iz ekonomske perspektive konkurentna i kao takva izuzetno privlačna. Osim same usluge, pacijenti mogu istovremeno uživati u prirodnim ljepotama naše zemlje, gastronomiji, kulturnim događanjima itd.

Prema dostupnim podatcima, u Hrvatskoj se od zdravstvenog turizma godišnje uprihodi milijardu kuna, a dentalna je medicina zaslužna za čak polovinu tog iznosa. Dok se slična postignuća, primjerice, u IT industriji ili nekim drugim sektorima daju na sva zvona, financijski rezultati zdravstvenog turizma ostaju ispod radara. Zašto je tomu tako?

- I nama je žao što je tako. U pojedinim regijama zastupljenost prihoda od dentalnog turizma čak prednjači. Prednosti zdravstvenog turizma vezane su uz činjenicu da ne postoji sezonalnost, da su pacijenti vezani uz jedno mjesto, tj. zdravstvenu ustanovu u koju dolaze, čime se sada, još uvijek u pandemijskim uvjetima, mogu držati pod zdravstvenim nadzorom, te da su uz dentalne usluge korisnici i drugih turističkih sadržaja.

Postoji i Akcijski plan zdravstvenog turizma. Je li taj dokument uistinu zaživio i koje su njegove najvažnije odrednice?

- Budući da je Hrvatska svjesna kvalitetne ponude zdravstvenog turizma koju mogu pružiti naši zdravstveni djelatnici, kao i interesa stranaca za njezinu konzumaciju, sve se ozbiljnije razmatraju mogućnosti njegova razvoja, te se donose odgovarajuće mjere, smjernice i preporuke. Sve će navedeno zacijelo pridonijeti daljnjem razvoju zdravstvenog turizma, za koji u našoj zemlji postoje velike mogućnosti.

Zagovarate uključivanje države i turističkih zajednica u promociju Hrvatske kao međunarodno prepoznate i konkurentne destinacije zdravstvenog turizma. Na koje sve načine mogu pridonijeti i je li točno da se svako ulaganje u zdravstveni turizam udvostruči, pa i utrostruči? Jeste li zadovoljni mogućnostima korištenja fondova EU-a?

- Za sve postoje mogućnosti poboljšanja. U promociju zdravstvenog turizma moraju se uključiti svi subjekti koji mogu pridonijeti promidžbi cjelokupnog hrvatskog turizma, te time i zdravstvenog odnosno dentalnog turizma. Fondovi EU-a pružaju mogućnosti dodatnog sufinanciranja, no za navedeno je potrebno izraditi odgovarajuće analize, planove i programe.

Kakav je tipičan zdravstveni turist, koliko se puta mora vratiti u Hrvatsku, koliko u njoj boravi, koliko troši za zdravstvenu uslugu, a koliko za ostalo?

- Potrebe zdravstvenih turista su poput naših pacijenata različite. Uglavnom se radi o implanto-protetskim radovima koji se ponekad mogu završiti u jednom posjetu, a ponekad se pacijenti naručuju u dodatnom terminu. O njihovim potrebama i željama ovisi i duljina boravka u Hrvatskoj, no svaki je njihov dolazak popraćen i drugim uslugama poput smještaja i ugostiteljskih sadržaja, a često i ostalih, dodatnih sadržaja koji ovise o samom interesu pacijenata.

Pomicanje granica


Istra i Kvarner, a potom i Zagreb bilježe najveće prihode od zdravstvenog turizma u Hrvatskoj, posebice kada je riječ o dentalnoj medicini. Kakvima vidite perspektive zdravstvenog turizma u Slavoniji i Baranji? U kontinentalni se turizam, kao cjelogodišnji turizam, sve više ulaže, vidite li pomake i u ulaganju u resurse zdravstvenog turizma?

- Zdravstveni turizam svoje korijene vuče iz Zagreba i područja koja graniče s našim susjednim zemljama zapadne Europe, osobito Italijom i Austrijom. S obzirom na to da se kvalitetna dentalna skrb pruža na cijelom području Hrvatske, dentalni turizam pomiče svoje granice i širi svoje područje.

Kakva su vaša očekivanja od Kongresa održivog razvoja zdravstvenog turizma koji će se održati u Osijeku?

- Predstojeći Kongres održivog razvoja zdravstvenog turizma u Osijeku bit će prilika da sumiramo dosadašnje rezultate i pronađemo nove mogućnosti daljnjeg razvoja, koje su još uvijek velike.Ivana Rab Guljaš
Jedna je od velikih prednosti zdravstvenog turizma vezana uz činjenicu da ne postoji sezonalnost

Možda ste propustili...

OSMORO UMRLIH U DVIJE ISTOČNE ŽUPANIJE

U OBŽ 314, u VSŽ 140 novopozitivnih

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

STOŽER: U HRVATSKOJ 5502 NOVOZARAŽENIH, UMRLA 51 OSOBA

Osijek: Umrlo dvogodišnje dijete, uz covid-19, imalo brojne komorbiditete

2

ZNANSTVENICI ZABRINUTI

Novi soj prijeti: Ograničavaju se putovanja

3

STOŽER: U HRVATSKOJ 3.339 NOVOBOLJELIH, PREMINULE 64 OSOBE

OBŽ: Umrlo 10 osoba, 189 novih slučajeva zaraze