Novosti
PREDSTAVILI PREKOGRANIČNI PROJEKT

FERIT-ovci E-biciklima u Novi Sad
Objavljeno 9. rujna, 2021.
Nakon što se električni bicikli vrate u Osijek, vozit će ih studenti FERIT-a

U svrhu promocije projekta "Renewable Energy Sources for smart sustainable health Centers, University Education and other public buildings - RESCUE", u srijedu je četveročlana ekipa Fakulteta elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija (FERIT) krenula na put u Novi Sad električnim biciklima kupljenim u svrhu promocije navedenog projekta i obnovljivih izvora energije.



Projekt je dio Interreg IPA programa prekogranične suradnje Hrvatska - Srbija 2014. - 2020., a njegova je ukupna vrijednost nešto manja od dva milijuna eura. Novi Sad kao destinacija izabran je jer je vodeći partner na projektu tamošnji Fakultet tehničkih znanosti.

Ostali su partneri Strojarski fakultet u Slavonskom Brodu te klinički bolnički centri u Osijeku i Novom Sadu, dvije najveće institucije, ali i najveći potrošači energije na ovim prostorima. Osim fotonaponskih sustava, solarnih kolektora i toplinskih dizalica, kroz projekt su nabavljeni i bicikli i druga vozila na električni pogon.

- Značajan iznos u okviru projekta od gotovo dva milijuna eura iskorišten je za instalaciju čak 1,7 megavata obnovljivih izvora energije. Osim proizvodnje obnovljivih izvora energije, odnosno energetske učinkovitosti zgrada, u okviru projekta bavimo se i promicanjem održivog prijevoza, pa smo tako kupili četiri bicikla koja se pune iz fotonaponske elektrane ispred zgrade FERIT-a u Trpimirovoj ulici. Na taj način želimo promovirati korištenje održivog prijevoza, ne samo za naše djelatnike i studente nego i za ostale građane. Također, iskustvo rada na ovom projektu biti će nam dragocjeno pri realizaciji Znanstveno-istraživačkog centra elektrotehnike i računarstva - ZICER, koji će biti potpuno energetski učinkovita zgrada - poručio je uoči puta prof. dr. sc. Damir Šljivac, voditelj projekta RESCUE i predstojnik Zavoda za elektroenergetiku FERIT-a.

Nešto više o samim biciklima kojima će se ubuduće služiti studenti i djelatnici FERIT-a otkrio nam je Dario Došen, programer i viši laborant na FERIT-u.

- Gledali smo da uzmemo razne tipove bicikala, terenske i gradske, a studenti će njima moći prometovati između naših dviju zgrada. Još smo u nabavi pametnih lokota koji će se otključavati i zaključavati s pomoću pametnih telefona. Motori su snage 250 na gradskim, odnosno 350 vata na terenskim biciklima, a domet im je 70 kilometara. Planiramo nabaviti još šest gradskih bicikala, više od ovog do sada nismo mogli s obzirom na koronu i teškoće u prometu. Dugo smo se mučili da dobijemo dobre bicikle, neki od njih, terenski, dolaze čak s Tajvana - rekao je Došen.
Ivan Alilović

Možda ste propustili...