Novosti
PROBLEMI S DOBAVLJAČIMA

U novi paviljon studenti će se useliti tek u siječnju
Objavljeno 21. kolovoza, 2021.
Najpovoljnija tvrtka, odabrana na natječaju, taj posao nije u stanju ispuniti

Sumnja da novi paviljon Studentskog doma kralja Petra Svačića neće biti spreman za useljenje studenata prije siječnja iduće godine, o čemu smo pisali prije nekoliko dana, sada je i službeno potvrđena. Potvrdio nam je to prorektor za strategiju razvoja i financije Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera, prof. dr. sc. Drago Šubarić, obrazloživši novu odgodu useljenja komplikacijama u javnoj nabavi. Naime, tvrtka koja je odabrana na natječaju za izradu namještaja po mjeri taj posao nije bila u stanju ispuniti te je raspisan natječaj za novog dobavljača.



- Odabrali smo izvođača koji je bio najpovoljniji, međutim, kada smo krenuli u posao, pokazalo se da on nije u stanju odraditi ono što je bilo u natječajnoj dokumnetaciji. Nekoliko smo puta vraćali uzorke, ali smo na kraju raskinuli natječaj i raspisali novi, a to je dugotrajna procedura. Upravo smo pred izborom novog dobavljača te grupe namještaja pa, prema hodogramu koji sada imamo, kompletno opremanje doma očekujemo tijekom prosinca, a u siječnju i useljenje studenata - objašnjava prorektor Šubarić.


Izgradnju novog paviljona, najmodernije zgrade tog tipa u Hrvatskoj, koja danas ima sve potrebne dozvole, od samog su početka pratili problemi s izvođačima radova. Svoje je učinila i pandemija.

- Na neke stvari nismo mogli utjecati. Tvrtka Gradnja, koja je na natječaju dobila posao izgradnje doma, otišla je u stečaj i tu smo izgubili puno vremena. Nakon toga došla je pandemija te je država neko vrijme bila zatvorena, a velik dio opreme za dom trebao je doći iz inozemstva, iz Italije i Poljske, tako da mislim da smo sve odradili korektno. Imamo uporabnu dozvolu i za zgradu paviljona i za cestu između FAZOS-a i Doma, kao i za trg i parking. Znači, sve smo odradili, čeka se još samo ta jedna grupa namještaja - dodaje profesor Šubarić.

Iako će studenti koji su na natječajima ostvarili pravo na smještaj u novom paviljonu dobiti subvenciju za smještaj kod privatnih stanodavaca, doznajemo da su neki nakon završetka prošle akademske godine, u uvjerenju da će od iduće biti smješteni u domu, otkazali privatni smještaj. S obzirom na to da je pronalaženje smještaja u gradu koji ima oko 16.000 studenata pravi pothvat, jasno je da su pred studentima neizvjesnosti.


Ivan Alilović
Prilagođen osobama s invaliditetom
Novi paviljon omogućit će smještaj dodatnih 776 studenata, čime će nakon završetka projekta ukupan broj kreveta za studente u Osijeku biti 1465, a time bi smještaj u Osijeku bio osiguran za 12,21 posto nedomicilnih studenata. Naime, novi dom veličinom premašuje smještajne kapacitete dvaju postojećih - u susjednom je domu, u Svačićevoj, 476 ležaja, a 193 u obližnjem "starom" domu, u Ulici I. G. Kovačića. Novi paviljon ima 404 sobe, 796 ležajeva i netopovršinu od 15.770,95 m². Također, nova je zgrada studentskog paviljona povezana toplom vezom, odnosno mostom, s postojećom zgradom studentskog doma, što će omogućiti komunikaciju stanara dviju zgrada i korištenje svih zajedničkih sadržaja. U projektu se posebno vodila briga o studentima s invaliditetom, kojima će biti omogućen pristup svim sadržajima, a za njih je predviđeno deset soba u novom prostoru.

Možda ste propustili...